Γιατί στεγνώνει το στόμα μου στον ύπνο

Γιατί στεγνώνει το στόμα μου στον ύπνο

Αν αισθάνεστε το στόμα σας ξηρό ενώ κοιμάστε, αυτό μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας αναγκάζοντάς σας να ξυπνάτε συχνά μέσα στη νύχτα.

Το ξηρό στόμα είναι μία κατάσταση, η οποία διαφέρει από την υποσιελόρροια, κατά την οποία οι αδένες ενός ατόμου παράγουν πολύ λίγο σάλιο. Η υποσιελόρροια ορίζεται αντικειμενικά με τη μέτρηση της παραγωγής σάλιου ενός ατόμου, ενώ η ξηροστομία αναφέρεται από το ίδιο το άτομο σύμφωνα με το πώς αισθάνεται το στόμα του.

Συμπτώματα

Το κύριο σύμπτωμα της ξηροστομίας είναι η αίσθηση ξηρότητας στο στόμα. Οι γιατροί καθορίζουν εάν ένα άτομο έχει ξηροστομία θέτοντας μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με το πώς αισθάνεται το στόμα του σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Για παράδειγμα, ένας γιατρός μπορεί να σας κάνει τις παρακάτω ερωτήσεις:

- Πόσο ξηρό αισθάνεστε το στόμα σας όταν τρώτε

- Πόσο δύσκολο είναι να τρώτε ξηρές τροφές

- Πόσο ξηρά νιώθετε τα χείλη σας

- Πόσο ξηρό αισθάνεστε το στόμα σας τη νύχτα ή όταν ξυπνάτε

- Πόσο διψασμένος νιώθετε τη νύχτα

Αν και το να έχετε ένα στόμα, το οποίο αισθάνεστε ξηρό είναι το κύριο κριτήριο, υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που συχνά συνοδεύουν τη ξηροστομία.

Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση θεωρεί ότι αυτά τα συμπτώματα είναι επιπλοκές ή σημάδια ξηροστομίας:

- Κακή αναπνοή

- Αίσθημα καύσου ή πληγές στο στόμα

- Δυσκολία στη μάσηση, στην κατάποση ή στην ομιλία

- Αλλαγή στη γεύση ή δυσκολία ανοχής πικάντικων, αλμυρών ή ξινών γεύσεων

- Ξηρά και σκασμένα χείλη

- Μια τραχιά γλώσσα

- Λοιμώξεις στο στόμα

- Δυσκολία διατήρησης οδοντοστοιχιών

Η χρόνια ξηροστομία μπορεί επίσης να συμβάλει σε τερηδόνα, πλάκα, διαβρωμένο σμάλτο ή αφαλάτωση των δοντιών με τη μορφή λευκών κηλίδων, καθώς και σε ευαίσθητα δόντια και φλεγμονή των ούλων.

Αιτίες και Παράγοντες Κινδύνου

Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν ξηροστομία σε ένα άτομο, είτε κατά τη διάρκεια της ημέρας είτε τη νύχτα. Ο εντοπισμός της αιτίας ξηροστομίας μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς να την αντιμετωπίσετε και να την αποτρέψετε την επανεμφάνισή της.

Αφυδάτωση

Εάν ξυπνάτε διψασμένοι κατά τη διάρκεια της νύχτας ή αντιμετωπίζετε ξηροστομία όταν ξυπνάτε, μπορεί να είστε αφυδατωμένοι. Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν καταναλώνετε λιγότερο νερό από αυτό που αποβάλλει το σώμα σας.

Αναπνοή από το στόμα

Η αναπνοή από το στόμα αντί από τη μύτη καθώς κοιμάστε μπορεί να προκαλέσει ξηροστομία τη νύχτα. Η αναπνοή από το στόμα κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να οφείλεται σε φραγμένες ρινικές οδούς και σχετίζεται με διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο.

Φάρμακα και ιατρικές θεραπείες

Πολλά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν ξηροστομία ως παρενέργεια, εν μέρει επειδή πολλά φάρμακα παρεμβαίνουν στην παραγωγή σάλιου. Η λήψη περισσότερων από ένα φαρμάκων μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ξηροστομίας ενός ατόμου.

Μερικά φάρμακα που μπορεί να οδηγήσουν σε ξηροστομία περιλαμβάνουν:

- Αντιισταμινικά

- Αποσυμφορητικά

- Αντικαταθλιπτικά

- Αντιψυχωσικά

- Μερικά μυοχαλαρωτικά

- Διουρητικά

- Ορισμένα διεγερτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD)

- Φάρμακα για την ουροδόχο κύστη που μειώνουν την ούρηση

- Μερικά ηρεμιστικά

- Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του γλαυκώματος, της άνοιας ή της νόσου του Πάρκινσον

- Ορισμένα φάρμακα για το άσθμα

Η ξηροστομία μπορεί επίσης να προκύψει από ορισμένες ιατρικές θεραπείες. Η ακτινοβολία του κεφαλιού και του λαιμού ως μέρος μιας θεραπείας για τον καρκίνο συνδέεται συνήθως με την ξηροστομία. Η χρήση μηχανήματος συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP), μια θεραπεία για την αποφρακτική άπνοια ύπνου, έχει επίσης συσχετιστεί με ξηροστομία.

Ασθένειες

Μερικές φορές η ξηροστομία εμφανίζεται ως σύμπτωμα ή μαζί με ένα άλλο πρόβλημα υγείας. Η ξηροστομία είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου Sjögren, μια αυτοάνοση διαταραχή. Οι γιατροί συχνά μετρούν την παραγωγή σάλιου και ελέγχουν για ανωμαλίες στους σιελογόνους αδένες κατά τη διάγνωση του συνδρόμου Sjögren. Εκτός από την ξηροστομία, το σύνδρομο Sjögren προκαλεί συχνά ξηροφθαλμία. Λιγότερο συχνά, ξηρότητα μπορεί να εμφανιστεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Άλλες ασθένειες και ιατρικές καταστάσεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν ξηροστομία.

Μερικές από αυτές τις ασθένειες περιλαμβάνουν:

- Αποφρακτική άπνοια ύπνου

- Διαβήτης

- Κορωνοϊός

- Ιός HIV

- Υπέρταση

- Ηπατίτιδα Γ

Γήρανση

Η ξηροστομία είναι πιο συχνή σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη χρήση φαρμάκων που προκαλούν ξηροστομία.

Κάπνισμα

Οι τοξίνες στον καπνό του τσιγάρου οδηγούν τους καπνιστές να παράγουν λιγότερο σάλιο από τους μη καπνιστές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες περιπτώσεις ξηροστομίας με την πάροδο του χρόνου.

Φύλο

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η ξηροστομία είναι πιο διαδεδομένη στις γυναίκες.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα