Στοματικό διάλυμα προκαλεί ακόμη και καρκίνο

Στοματικό διάλυμα προκαλεί ακόμη και καρκίνο

Νέα έρευνα από το Ινστιτούτο Τροπικής Ιατρικής στην Αμβέρσα του Βελγίου αποκαλύπτει ότι η καθημερινή χρήση στοματικού διαλύματος με βάση το αλκοόλ, όπως το Listerine Cool Mint, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το στοματικό μικροβίωμα.

Η μελέτη, δημοσιευμένη στο «Journal of Medical Microbiology», έδειξε ότι η χρήση του συγκεκριμένου διαλύματος για τρεις μήνες οδήγησε σε αύξηση των βακτηρίων Fusobacterium nucleatum και Streptococcus anginosus, τα οποία συνδέονται με ουλίτιδα και μορφές καρκίνου του οισοφάγου και του παχέος εντέρου.

Σημαντικά Ευρήματα της Μελέτης

  • Αύξηση Επιβλαβών Βακτηρίων: Τα επίπεδα των Fusobacterium nucleatum και Streptococcus anginosus αυξήθηκαν σημαντικά. Αυτά τα βακτήρια έχουν συνδεθεί με ουλίτιδα και καρκίνο του οισοφάγου και του παχέος εντέρου.
  • Μείωση Ωφέλιμων Βακτηρίων: Οι ερευνητές παρατήρησαν μείωση στον αριθμό των Actinobacteria, τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
  • Επιπτώσεις στην Υγεία: Οι αλλαγές στο μικροβίωμα του στόματος μπορεί να οδηγήσουν σε περιοδοντικές νόσους και να επηρεάσουν τη συνολική υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρκίνο.

Συμβουλές για Χρήστες

Οι ερευνητές συνιστούν προσοχή στη μακροχρόνια χρήση στοματικών διαλυμάτων με βάση το αλκοόλ. Η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται με καθοδήγηση ειδικών για να αποφευχθούν αρνητικές επιπτώσεις στο στοματικό μικροβίωμα και στη συνολική υγεία.

Περιορισμοί της Μελέτης

  • Μικρό Δείγμα: Η μελέτη περιλάμβανε μικρό αριθμό συμμετεχόντων.
  • Έλλειψη Πληροφοριών: Δεν λήφθηκαν υπόψη οι διατροφικές συνήθειες και το κάπνισμα των συμμετεχόντων, τα οποία μπορεί να επηρεάζουν το στοματικό μικροβίωμα.

Συμπερασματικά θα λέγαμε πως η χρήση στοματικών διαλυμάτων όπως το Listerine Cool Mint μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του στοματικού μικροβιώματος, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των περιοδοντικών νοσημάτων και του καρκίνου. Περισσότερες έρευνες είναι απαραίτητες για να επιβεβαιώσουν αυτά τα ευρήματα και να καθοδηγήσουν την ασφαλή χρήση τέτοιων προϊόντων​ (Sciety)​.

Πηγή: tromaktiko.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα