Το Νο1 πρώιμο σύμπτωμα του καρκίνου του εγκεφάλου που οι περισσότεροι αγνοούν, σύμφωνα με νευρολόγο και ογκολόγο

Το Νο1 πρώιμο σύμπτωμα του καρκίνου του εγκεφάλου που οι περισσότεροι αγνοούν, σύμφωνα με νευρολόγο και ογκολόγο

Μάθετε πότε είναι σημαντικό να δείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό. Η λέξη «καρκίνος» προκαλεί πάντα τρόμο, αλλά ο «καρκίνος του εγκεφάλου» είναι ιδιαίτερα δυσοίωνος. Το ποσοστό επιβίωσης πέντε ετών για κάποιον που διαγιγνώσκεται με καρκίνο στον εγκέφαλο είναι 36%. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στον εγκέφαλο είναι εξαιρετικά σπάνια. Στην πραγματικότητα, η πιθανότητα εμφάνισης καρκινικού όγκου στον εγκέφαλο είναι λιγότερο από 1%.

Παρόλο που ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στον εγκέφαλο είναι πολύ σπάνιος, το γεγονός ότι μπορεί να είναι τόσο θανατηφόρος σημαίνει ότι είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα πρώιμα συμπτώματα. Με αυτόν τον τρόπο, εάν εμφανίσετε κάποιο από αυτά, μπορείτε να επισκεφθείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό και οι πιθανότητες επιβίωσης σας να είναι μεγαλύτερες. Ενώ ορισμένα από τα πρώιμα σημάδια εγκεφαλικού όγκου είναι δύσκολο να τα αγνοήσετε, υπάρχει ένα που πολλοί άνθρωποι παραβλέπουν και δεν του δίνουν σημασία, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο λάθος.

 Τι ακριβώς είναι ο καρκίνος του εγκεφάλου και τι τον προκαλεί;
Η Dr. Seema Nagpal, καθηγήτρια κλινικής νευρολογίας στο Division of Neuro-oncology στο Stanford University, εξηγεί ότι όταν μιλάμε για καρκίνο του εγκεφάλου, μπορεί να αναφερόμαστε σε δύο διαφορετικούς τύπους ασθενειών που μπορούν να εμφανιστούν στον εγκέφαλο. «Ο πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου του εγκεφάλου είναι ο μεταστατικός καρκίνος από άλλο μέρος του σώματος που έχει εξαπλωθεί στον εγκέφαλο», λέει.

Για παράδειγμα, κάποιος που έχει διαγνωστεί με καρκίνο των πνευμόνων μπορεί να έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος στον εγκέφαλο του. «Ο προϋπάρχων καρκίνος που έχει ήδη εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτόν τον τύπο καρκίνου», λέει η Dr. Nagpal.

Η Dr. Nagpal λέει ότι η πιο σπάνια μορφή καρκίνου του εγκεφάλου είναι ο πρωτοπαθής όγκος στον εγκέφαλο, ο οποίος είναι ένας όγκος που ξεκινά από τον εγκέφαλο. Ορισμένοι πρωτοπαθείς όγκοι εγκεφάλου είναι κακοήθεις ενώ άλλοι είναι καλοήθεις. «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν πρωτοπαθείς όγκους εγκεφάλου. Υπάρχουν ορισμένα σπάνια γενετικά σύνδρομα που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου, αλλά συχνά αυτοί οι ασθενείς έχουν διαγνωστεί πρώτα με άλλους καρκίνους», λέει. Η Dr. Nagpal προσθέτει ότι η έκθεση στην παιδική ηλικία σε υψηλές δόσεις ακτινοβολίας (δόσεις θεραπείας για άλλους καρκίνους) μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του εγκεφάλου αργότερα στη ζωή.

Ο Dr. Manmeet Ahluwalia, M.D., FACP, M.B.A., διευθυντής ιατρικής ογκολογίας και επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Καρκίνου του Miami, τμήμα του Baptist Health, εξηγεί ότι ο καρκίνος του εγκεφάλου εμφανίζεται όταν τα ανώμαλα κύτταρα στον εγκέφαλο αρχίζουν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα, εισβάλλοντας στους περιβάλλοντες ιστούς. Εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει είτε λόγω άλλης μορφής καρκίνου που εξαπλώνεται στον εγκέφαλο είτε από έναν κακοήθη πρωτοπαθή όγκο στον εγκέφαλο.

Τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου του εγκεφάλου που οι περισσότεροι αγνοούν

διαβάστε αναλυτικά στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα