Γιατί το να πίνω γάλα με κάνει να νιώθω άσχημα

Γιατί το να πίνω γάλα με κάνει να νιώθω άσχημα

Θεωρείται ασθένεια της παιδικής ηλικίας, αλλά η αλλεργία στις πρωτεΐνες του γάλακτος αποτελεί μερικές φορές πρόβλημα και για τους ενήλικες.

Το γάλα είναι μία από τις πρώτες τροφές που προσφέρονται στα παιδιά και επομένως η αλλεργία στις πρωτεΐνες του γάλακτος είναι η πρώτη που εμφανίζεται, επηρεάζοντας το 2% του πληθυσμού, σύμφωνα με την Ισπανική Ένωση Ατόμων με Αλλεργία στα Τρόφιμα και στο Λάτεξ.

«Οφείλεται στην παρουσία αντισωμάτων IgE έναντι του γάλακτος στον ορό των ασθενών. Τα συμπτώματά της εμφανίζονται εντός 2 ωρών από την κατάποση του τροφίμου, συνήθως εντός της πρώτης ώρας», εξηγεί η María Carmen Diéguez, πρόεδρος της Επιτροπής Τροφικών Αλλεργιών της Ισπανικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας.

Αν και μέχρι πρόσφατα η αλλεργία στις πρωτεΐνες του γάλακτος θεωρούνταν παιδική ασθένεια που εξαφανιζόταν στο 85% των περιπτώσεων κατά τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής, είναι αλήθεια ότι ο αριθμός των ενηλίκων στους οποίους η αλλεργία επιμένει αυξάνεται. «Πιστεύεται ότι υπήρξε αύξηση των πιο σοβαρών περιπτώσεων καθώς και των πιο επίμονων περιπτώσεων», προσθέτει ο Diéguez.

Το σύνδρομο εντεροκολίτιδας που προκαλείται από τις διαιτητικές πρωτεΐνες είναι ένας άλλος τύπος αλλεργίας που μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν αποκλειστικά για την παιδική ηλικία. Ο Dieguez εξηγεί ότι «από το 2012 που δημοσιεύθηκε το πρώτο περιστατικό σε ενήλικα, οι σειρές των περιπτώσεων αυτής της νόσου έχουν πολλαπλασιαστεί. Έτσι, δεν είναι πολύ σαφές αν είναι πιο διαδεδομένη στα παιδιά ή αν απλώς υποδιαγιγνώσκεται στους ενήλικες. Αυτό που είναι συχνότερο στα παιδιά είναι ότι ο αιτιολογικός αιτιολογικός παράγοντας είναι οι πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ή εκτιμήσεις σχετικά με τον αριθμό των ενηλίκων που πάσχουν από αλλεργία στο γάλα και σύνδρομο εντεροκολίτιδας που προκαλείται από πρωτεΐνες του γάλακτος.

Συμπτώματα της αλλεργίας στην πρωτεΐνη του γάλακτος

Μετά την κατάποση του γαλακτοκομικού προϊόντος ένα άτομο με αλλεργία στην πρωτεΐνη του γάλακτος μπορεί να χρειαστεί 1 έως 2 ώρες για να εμφανίσει συμπτώματα και συνήθως με την ακόλουθη σειρά.

  • Δερματικά: κνησμός, ερύθημα, κνίδωση, οίδημα.
  • Πεπτικό: κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετος, διάρροια.
  • Αναπνευστικό: ρινίτιδα, βήχας, δύσπνοια, συριγμός.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί υπόταση και απώλεια συνείδησης, καταλήγοντας στο πιο σοβαρό σύμπτωμα: αναφυλακτικό σοκ.

Αλλεργία στις πρωτεΐνες του γάλακτος ή δυσανεξία στη λακτόζη;

Δεν είναι το ίδιο πράγμα, αλλά οι έννοιες αλλεργία και δυσανεξία χρησιμοποιούνται συχνά ως συνώνυμα, ενώ δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Στην περίπτωση της δυσανεξίας στη λακτόζη, ο πάσχων αδυνατεί να χωνέψει τη λακτόζη λόγω ανεπάρκειας του ενζύμου λακτάση.

«Η δυσανεξία στη λακτόζη έχει αποκλειστικά πεπτικά συμπτώματα όπως φούσκωμα ή διάταση της κοιλιάς, διάρροια, μετεωρισμός... μετά την κατανάλωση τροφίμων ή ποτών που περιέχουν λακτόζη», εξηγεί ο Diéguez. Επιπλέον, δεν πρόκειται για τροφική αλλεργία και επομένως δεν αποτελεί απειλητικό κίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς.

Ωστόσο, η αλλεργία στις πρωτεΐνες του γάλακτος το κάνει, η οποία προκαλεί υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά την κατάποση της τροφής, σύμφωνα με στοιχεία του Ισπανικού Ιδρύματος Πεπτικού Συστήματος (FEAD),

Θεραπεία

Ο Diéguez εξηγεί στο CuídatePlus ότι ο αλλεργιολόγος είναι αυτός που πρέπει να κάνει τη διάγνωση και να καθοδηγήσει τις διατροφικές ανάγκες του ατόμου ώστε να αποφύγει το γάλα και να καταρτίσει ένα σχέδιο δράσης σε περίπτωση τυχαίας αντίδρασης. Σε ορισμένους ασθενείς μπορεί να ενδείκνυται η ανάπτυξη ανοσοθεραπείας από το στόμα με το γάλα, υπό αυστηρή ιατρική παρακολούθηση. «Η θεραπεία αυτή συνίσταται στη χορήγηση σταδιακά αυξανόμενων δόσεων γάλακτος, δημιουργώντας έτσι σταδιακά ανοχή στο τρόφιμο», προσθέτει ο ειδικός.

Επιπλέον, η συσχέτιση της ανοσοθεραπείας με το γάλα συνεχίζει να διερευνάται με τη χορήγηση βιολογικών θεραπειών, των οποίων υπάρχει μια αυξανόμενη ποικιλία και οι οποίες ανοίγουν την πόρτα στη χρήση της ανοσοθεραπείας για ασθενείς με πιο σοβαρό και απειλητικό για τη ζωή προφίλ.

Αποφυγή έκθεσης στο γάλα

Εκτός από τη θεραπεία, είναι απαραίτητο να αποφεύγεται η κατανάλωση της πρωτεΐνης του γάλακτος που μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση της αλλεργικής αντίδρασης. Αν και μπορεί να φαίνεται απλό, η αλήθεια είναι ότι ο αλλεργικός πρέπει να προσέχει πολύ την επισήμανση των προϊόντων που πρόκειται να καταναλώσει, καθώς και τη σύνθεση των μενού, αν πρόκειται να φάει έξω.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό για κάθε αλλεργιογόνο, αλλά πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το γάλα είναι πολύ παρόν στη διατροφή μας και αποτελεί μέρος της σύνθεσης πολλών τροφίμων, από τα γλυκίσματα μέχρι τα κρέατα και τα λουκάνικα...

Ο Diéguez μας υπενθυμίζει ότι το γάλα είναι ένα υποχρεωτικό αλλεργιογόνο και ως εκ τούτου πρέπει να περιλαμβάνεται με αυτή την ονομασία και χωρίς τη χρήση άλλων ονομασιών και με γραμματοσειρά που να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα συστατικά, ώστε να αναγνωρίζεται χωρίς προβλήματα.

Το Hospital Universitari General de Catalunya προσφέρει στους ασθενείς ορισμένες συμβουλές για το πώς να αποφύγουν την τυχαία πρόσληψη πρωτεΐνης γάλακτος. Για τον σκοπό αυτό, συμβουλεύουν:

  • Ελέγξτε αν ένα συσκευασμένο προϊόν περιέχει όχι μόνο γάλα, αλλά και καζεΐνη, καζεΐνη ασβεστίου (E-4511) και καζεϊνικό νάτριο (E-4512).
  • Εάν έχετε αμφιβολίες για το αν ένα τρόφιμο περιέχει πρωτεΐνη γάλακτος, μην το καταναλώσετε.
  • Μην καταναλώνετε αγελαδινό γάλα, γάλα σε σκόνη, αποβουτυρωμένο, συμπυκνωμένο ή εβαπορέ γάλα.
  • Μην καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι, κρέμα, τυρί, παγωτό...
  • Φυλάξτε τα τρόφιμα που περιέχουν γάλα μακριά από τα παιδιά.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα