Λευχαιμία: Το πρώιμο σημάδι που δεν πρέπει να αγνοείτε

Λευχαιμία: Το πρώιμο σημάδι που δεν πρέπει να αγνοείτε

Είναι εύκολο να παραμελήσετε αυτό το σύμπτωμα, αλλά είναι σημαντικό να το ελέγξετε. Η διάγνωση οποιουδήποτε καρκίνου ή ακόμη και η σκέψη του προκαλεί τρόμο και ανησυχία. Η λευχαιμία μπορεί να είναι ιδιαίτερα τρομακτική επειδή είναι λίγο συγκεχυμένη έννοια. Σε αντίθεση με τον καρκίνο του ήπατος, ο όρος δεν διευκρινίζει την προέλευση του καρκίνου.

H αλλαγή στο πρόσωπο που μπορεί να είναι σημάδι του καρκίνου του πνεύμονα, σύμφωνα με πνευμονολόγους

«Η λευχαιμία είναι μια γενική διάγνωση που περιγράφει έναν καρκίνο του αίματος», εξηγεί ο Dr. David Chitty, DO, ογκολόγος στο Κέντρο Καρκίνου R.J. Zuckerberg του Northwell Health. «Υπάρχουν χρόνιες λευχαιμίες και οξείες λευχαιμίες. Οι χρόνιες λευχαιμίες είναι γενικά πιο ήπιες, ενώ οι οξείες λευχαιμίες απαιτούν άμεση παρέμβαση».

«Η έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί» είναι κάτι που ακούγεται συχνά για τους καρκίνους. Ωστόσο, ο Dr. Chitty λέει ότι τα πρώιμα σημάδια της λευχαιμίας μπορεί να είναι σχεδόν ανεπαίσθητα. «Οι περισσότερες λευχαιμίες δεν σχετίζονται με εξογκώματα ή μάζες ή πόνο», λέει ο Dr. Chitty. «Συχνά διαγιγνώσκουμε λευχαιμία σε ασθενείς που αισθάνονται καλά και δεν το πιστεύουν».

Το No1 πρώιμο σημάδι του καρκίνου του δέρματος που οι περισσότεροι αγνοούν, σύμφωνα με δερματολόγους

Τρεις ειδικοί που θεραπεύουν ασθενείς με λευχαιμία συμφωνούν ότι πρέπει να επισημάνετε στον γιατρό σας ένα σημάδι που συχνά παραβλέπεται.

Τι είναι η λευχαιμία;

Η λευχαιμία έχει πολλές μορφές με μια βασική ομοιότητα. «Η λευχαιμία είναι ένας ευρύς όρος που περιγράφει πολλούς τύπους καρκίνου που προέρχονται από τους ιστούς που σχηματίζουν το αίμα του σώματος, όπως ο μυελός των οστών και το λεμφικό σύστημα», λέει ο Dr. John Molina, MD, MEd, ειδικός λευχαιμίας στην Κλινική Κλίβελαντ. «Η λέξη λευχαιμία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις “λευκός” και “αίμα” και αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να αντιπροσωπεύσει ένα μη φυσιολογικό επίπεδο λευκών αιμοσφαιρίων».

Οι γιατροί συχνά ταξινομούν τη λευχαιμία με βάση την εξέλιξη της νόσου.

«Η λευχαιμία μπορεί να είναι είτε οξεία, που χαρακτηρίζεται από μια ταχεία αύξηση στα λευκά αιμοσφαίρια, είτε χρόνια, που είναι μια συσσώρευση πιο ώριμων αλλά μη φυσιολογικών λευκών αιμοσφαιρίων», λέει ο Dr. Molina.

Από εκεί και πέρα, οι γιατροί ταξινομούν τον τύπο των κυττάρων του αίματος που επηρεάζονται – λεμφοειδή ή μυελοειδή. «Τα λεμφοειδή κύτταρα ωριμάζουν σε Β και Τ-κύτταρα, τα οποία είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και καταπολεμούν τις λοιμώξεις», λέει ο Dr. Molina. «Τα μυελοειδή κύτταρα ωριμάζουν σε ερυθρά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια και άλλες μορφές λευκών αιμοσφαιρίων, όπως τα ουδετερόφιλα, τα κύτταρα που καταπολεμούν τα βακτήρια».

Το πρώιμο σημάδι της λευχαιμίας που οι περισσότεροι αγνοούν

Και οι τρεις ειδικοί συμφώνησαν: «Ένα κοινό σημάδι της λευχαιμίας που συχνά αγνοείται είναι η κόπωση ή η υπερβολική κούραση», λέει η Dr. Nadia Bambace, MD, ογκολόγος στο Miami Cancer Institute, τμήμα του Baptist Health South Florida.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα