Καρκίνος: Το μοναδικό είδος τροφής που δεν τρώει ποτέ ογκολόγος για να τον προλάβει

Καρκίνος: Το μοναδικό είδος τροφής που δεν τρώει ποτέ ογκολόγος για να τον προλάβει

Αν και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να ελέγξει πλήρως την υγεία του, είναι ενθαρρυντικό να σκεφτόμαστε πόσα είναι στον έλεγχό μας. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο και το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο εκτιμούν ότι μεταξύ 30 και 40% όλων των καρκίνων μπορούν να προληφθούν με την εφαρμογή υγιεινών συνηθειών διατροφής και τρόπου ζωής. 

Εάν θέλετε να τρώτε έχοντας κατά νου την πρόληψη της ασθένειας, οι ογκολόγοι έχουν μερικές συμβουλές, συμπεριλαμβανομένου και του ενός τροφίμου που πρέπει να τρώτε σπάνια, έως ποτέ.

Πώς να τρώτε έχοντας κατά νου την πρόληψη του καρκίνου
Ο Δρ. Daniel Landau, ογκολόγος και αιματολόγος στο Κέντρο Μεσοθηλιώματος στο Asbestos.com, λέει ότι ένα διατροφικό πρόγραμμα που είναι ευεργετικό να ακολουθήσετε εάν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου είναι η μεσογειακή διατροφή.

«Αυτή η δίαιτα δίνει έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά ενώ περιορίζει την ποσότητα κόκκινου κρέατος που καταναλώνεται. Αν και υπάρχουν πιθανώς αρκετοί λόγοι για τους οποίους αυτό το είδος δίαιτας θα ήταν ωφέλιμο, ένας αξιοσημείωτος λόγος είναι ότι ο αριθμός των βιταμινών και των μετάλλων σε αυτή τη δίαιτα είναι μεγαλύτερος από αυτόν που θα μπορούσε να λάβει κάποιος από τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα κόκκινα κρέατα», εξηγεί.

Ένας βασικός λόγος για τον οποίο ο Δρ. Landau λέει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου της νόσου είναι επειδή οι τροφές που περιλαμβάνει είναι αντιφλεγμονώδεις. «Είναι γνωστό ότι οι φλεγμονές, όπως αυτές που προκαλούνται από σάκχαρα και λίπη, προάγουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων», εξηγεί.

 Ο Δρ. Landau λέει ότι μια υπόθεση σχετικά με το γιατί τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου, για παράδειγμα, είναι υψηλά και φαίνεται να εμφανίζονται περισσότερο σε νεότερους ασθενείς είναι ο συνδυασμός μιας φλεγμονώδους διατροφής και ενός καθιστικού τρόπου ζωής, που δημιουργεί ένα περιβάλλον που προκαλεί καρκίνους που μεγαλώνουν ευκολότερα.

Ο Δρ. Anaum Maqsood, ειδικός στην Γαστρεντερική Ογκολογία και την Αιματολογική Ογκολογία στο Houston Methodist, συμφωνεί ότι η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος ασθένειας μέσω της διατροφής.

«Καμία τροφή δεν μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο. Ωστόσο, η κατανάλωση υγιεινών γευμάτων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης. Τρώτε πολλά λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και φασόλια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Αυτές οι τροφές είναι ωφέλιμες αφού είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικά και προστατεύουν από ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου», λέει, παραθέτοντας ακριβώς τα τρόφιμα που αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της μεσογειακής διατροφής.

Τι τρώει σπάνια ένας ογκολόγος για να προλάβει τον καρκίνο
Τώρα που ξέρετε ποιες τροφές είναι σημαντικό να τρώτε τακτικά, ας επικεντρωθούμε στην επόμενη μεγάλη ερώτηση: Ποιες πρέπει να αποφεύγετε; Ο Δρ. Maqsood λέει ότι ένα φαγητό που αποφεύγει είναι τα επεξεργασμένα κρέατα.

«Αποφεύγω τα επεξεργασμένα κρέατα γιατί περιέχουν νιτροζαμίνες. Οι νιτροζαμίνες θεωρούνται ισχυρό καρκινογόνο και έχουν συσχετιστεί με διάφορους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, του εγκεφάλου, του ήπατος, των νεφρών, της ουροδόχου κύστης, του στομάχου και του ρινικού κόλπου», εξηγεί.
Η επιστημονική έρευνα δείχνει μια σχέση μεταξύ μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένο κρέας και του αυξημένου κινδύνου καρκίνου. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος αύξησε την πιθανότητα καρκίνου του μαστού κατά 6% και τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%, επιπλέον αυξάνει τον κίνδυνο άλλων τύπων καρκίνου.

Ο Δρ. Landau λέει ότι προσπαθεί να αποφεύγει τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα. «Συχνά λέω ότι αν μπαίνει σε συσκευασία, μάλλον δεν είναι υγιεινό. Αυτό περιλαμβάνει πράγματα όπως πατατάκια και άλλα σνακ που είναι πλούσια σε αλάτι και συντηρητικά», σημειώνει.

Τα περισσότερα αντικείμενα που έρχονται σε συσκευασία έχουν πρόσθετα μέσα τους για να μην χαλάσουν. Αυτά τα συντηρητικά έχουν επίσης συχνά τοξικές ιδιότητες, μερικές από τις οποίες περιλαμβάνονται ακόμη και σε λίστες τοξινών που είναι γνωστό ότι είναι καρκινογόνες σε υψηλά επίπεδα. Η επιστημονική έρευνα το επιβεβαιώνει, δείχνοντας μια σχέση μεταξύ μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και του γενικού κινδύνου καρκίνου.

Εκτός από την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των επεξεργασμένων κρεάτων, ο Δρ. Maqsood συνιστά την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο διαφόρων τύπων καρκίνου σε εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, μην επικεντρώνεστε στα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε εάν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά σε όλα τα νόστιμα φαγητά που μπορείτε να φάτε. Ένας λόγος για τον οποίο η μεσογειακή διατροφή είναι τόσο αγαπητή είναι ότι δεν είναι περιοριστική. υπάρχουν χιλιάδες τροφές που μπορείτε να φάτε ενώ την ακολουθείτε. Γνωρίζοντας ότι το γεύμα σας θρέφει πραγματικά το σώμα σας θα προσθέσει ευχαρίστηση στην απόλαυσή του.

.oloygeia.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα