Τσιόδρας: Προειδοποίηση για Δάγκειο πυρετό - Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία

Τσιόδρας: Προειδοποίηση για Δάγκειο πυρετό - Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία

Ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας συμμετείχε στην ημερίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) «Κλιματική Αλλαγή και Δημόσια Υγεία», τη Δευτέρα (27/05/2024) και έκρουσε, μαζί με άλλους επιστήμονες τον κώδωνα του κινδύνου για ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια.

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του. Αυτή η εικόνα είναι πραγματική εικόνα στη Βραζιλία, όπου έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του Δάγκειου πυρετού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας. Πρόσθεσε ότι στη Βραζιλία καταγράφονται περισσότερα από 5 εκατομμύρια κρούσματα και μάλιστα, η έξαρση κρουσμάτων φτάνει το 450% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η Ελλάδα, συνέχισε ο καθηγητής, έχει ζήσει επιδημία Δάγκειου πυρετού το 1927-28, η οποία οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στον θάνατο. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε την αγωνία αλλά και τον προβληματισμό που κυριαρχεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τα τελευταία χρόνια, επιδημικές εξάρσεις έχουν καταγραφεί στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία. Η Ελλάδα κάνει σημαντικές προσπάθειες για καλή επιτήρηση των κουνουπιών και «νομίζω ότι αυτή είναι απαραίτητη μαζί με τα υπόλοιπα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΔΥ», σημείωσε.

Απειλή για τη δημόσια υγεία, δεν αποτελεί μόνο ο Δάγκειος πυρετός. Ένας άλλος ιός που μεταδίδεται μέσω κουνουπιών, είναι αυτός του Δυτικού Νείλου. Κρούσματα καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη και την Ελλάδα και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η πλειονότητα των πολιτών που θα μολυνθούν δεν θα αναπτύξουν συμπτώματα, ωστόσο υπάρχει ένα 1% που μπορεί να εκδηλώσουν μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα