Υψηλή χοληστερίνη: 4 ροφήματα τσαγιού για να την ρίξετε με φυσικό τρόπο

Υψηλή χοληστερίνη: 4 ροφήματα τσαγιού για να την ρίξετε με φυσικό τρόπο

Επιστημονικές έρευνες έχουν διαπιστώσει την αποτελεσματικότητα του τσαγιού βοτάνων στη ρύθμιση της υψηλής χοληστερίνης. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τέτοιου είδους βότανα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αντικαθιστούν την εφαρμογή συγκεκριμένης δίαιτας ή ακόμα και τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής αλλά καλό είναι να χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά.

Μια ανασκόπηση του 2020 από 31 δοκιμές σημείωσε ότι, γενικά, η πρόσληψη πράσινου τσαγιού μείωσε σημαντικά την ολική χοληστερίνη και τη χοληστερίνη λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL). Η LDL χοληστερίνη είναι η «κακή» χοληστερίνη που φράζει τις αρτηρίες.

Το τσάι ιβίσκου είναι ένα αφέψημα βοτάνων που προέρχεται από τα αποξηραμένα πέταλα του φυτού ιβίσκου. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα ιβίσκου μειώνει την ολική και την LDL χοληστερίνη και μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Διαβήτης: Γιατί θα πρέπει να ξεκινάτε τα γεύματά σας με λαχανικά - Τι ισχύει για το πρωινό

Οι άνθρωποι πίνουν τσάι από φασκόμηλο για να ενισχύσουν την υγεία του εγκεφάλου. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το φασκόμηλο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ολικής και LDL χοληστερίνης και στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικά αφεψήματα από βότανα που μπορείτε να δοκιμάσετε αν έχετε υψηλή χοληστερίνη:
Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι προέρχεται από το φυτό Camellia sinensis και είναι πλούσιο σε κατεχίνες. Η έρευνα δείχνει ότι αυτές οι ενώσεις μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της LDL χοληστερίνης και να ενισχύσουν το συνολικό προφίλ της χοληστερίνης σε ένα άτομο.

Τσάι ιβίσκου: Προερχόμενο από τα αποξηραμένα πέταλα του φυτού Hibiscus sabdariffa, το τσάι ιβίσκου έχει δείξει σε μελέτες ότι έχει ιδιότητες κατά της μείωσης της LDL χοληστερίνης.

Τσάι τζίντζερ: Το τζίντζερ, γνωστό για τα αναρίθμητα οφέλη του για την υγεία, μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερίνης, δεδομένων των ενεργών ενώσεων του, όπως η τζιντζερόλη.

Τσάι από κουρκουμά: Η κουρκουμίνη, το κύριο ενεργό συστατικό του κουρκουμά, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ δρά μειώνοντας την χοληστερίνη.

Άλλες στρατηγικές που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης

Διατροφικές προσαρμογές: Οι καταναλωτές μπορούν να αυξήσουν την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως βρώμη, φασόλια, φακές, φρούτα και λαχανικά. Πρέπει να μειώσουν τα κορεσμένα λίπη από το κόκκινος κρέας και τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και να εξαλείψουν τα τρανς λιπαρά που υπάρχουν σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τακτική άσκηση: Ένα άτομο μπορεί να κάνει μέτρια αερόβια άσκηση για τουλάχιστον 150 λεπτά ή έντονη αερόβια άσκηση για 75 λεπτά την εβδομάδα.

Διατήρηση ενός μέτριου βάρους: Η διατήρηση ενός μέτριου βάρους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης.

Διακοπή του καπνίσματος: Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα της HDL χοληστερίνης και να ωφελήσει τη συνολική υγεία της καρδιάς.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα