Βοηθάει το παγωτό στον πονόλαιμο; - Τι πρέπει να προσέξετε

Βοηθάει το παγωτό στον πονόλαιμο; - Τι πρέπει να προσέξετε

Η κατανάλωση παγωτού μπορεί να προσφέρει κάποια προσωρινή ανακούφιση στον πονόλαιμο χάρη στην κρύα και καταπραϋντική του αίσθηση. Ωστόσο, αυτή η ανακούφιση κρατάει για λίγο, ενώ η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης στα περισσότερα παγωτά μπορεί να επιδεινώσει τη φλεγμονή και να μειώσει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μπορεί η ζάχαρη να επιδεινώσει τον πονόλαιμο;

Έρευνες υποστηρίζουν ότι η ζάχαρη δεν είναι ιδανική για το ανοσοποιητικό σύστημα, επειδή μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και να αποδυναμώσει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην άμυνα έναντι ασθενειών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν ένας ιός ή κάποιο βακτήριο είναι η αιτία του πονόλαιμου.

Οι καλύτερες επιλογές παγωτού για τον πονόλαιμο

Εάν έχετε αποφασίσει να καταναλώσετε παγωτό για να ανακουφιστείτε από τον πονόλαιμο, η επιλογή ορισμένων τύπων παγωτού μπορεί να είναι καλύτερη λύση.

Προτάσεις με χαμηλή ζάχαρη

Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί δυνητικά να επιδεινώσει τη φλεγμονή και να ερεθίσει τον πονόλαιμο. Η επιλογή παγωτού με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή ακόμα και εναλλακτικές λύσεις χωρίς ζάχαρη μπορεί να είναι πιο ήπιες για το λαιμό σας.

Επιλογές χωρίς γάλα

Τα άτομα με αλλεργίες στα γαλακτοκομικά μπορεί να βιώσουν πρόσθετο στρες στο ανοσοποιητικό τους σύστημα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, εναλλακτικές λύσεις χωρίς γαλακτοκομικά, όπως τα παγωτά που παρασκευάζονται με γάλα καρύδας ή γάλα αμυγδάλου, μπορούν να αποδειχθούν καταλληλότερες. Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις παρέχουν μια κρεμώδη και καταπραϋντική αίσθηση χωρίς την πιθανότητα για προβλήματα που σχετίζονται με τα γαλακτοκομικά.

Σορμπέ φρούτων

Τα σορμπέ με βάση τα φρούτα είναι γενικά χαμηλότερα σε λιπαρά και χωρίς γαλακτοκομικά, καθιστώντας τα μια πιο ελαφριά επιλογή για τον πονόλαιμο. Συχνά φτιάχνονται με αληθινά φρούτα, τα οποία μπορούν να παρέχουν κάποιες απαραίτητες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά βοηθώντας στην καλυτέρευση του ερεθισμένου λαιμού. Ωστόσο, να θυμάστε ότι τα σορμπέ φρούτων μπορεί επίσης να είναι πλούσια σε ζάχαρη, οπότε η επιλογή ενός brand χωρίς πρόσθετη ζάχαρη είναι η καλύτερη λύση.

Λείες υφές

Προτιμήστε κάποιο παγωτό με λεία και κρεμώδη υφή. Αποφύγετε τα παγωτά με τραγανά ή σκληρά μείγματα, καθώς μπορεί να ερεθίσουν τις περιοχές που πονάνε.

Είναι το παγωτό καλό για την αμυγδαλίτιδα;

Το παγωτό μπορεί να προσφέρει καταπραϋντική ανακούφιση σε ορισμένα άτομα με αμυγδαλίτιδα λόγω της ψυχρής και κρεμώδους υφής του. Το κρύο μπορεί να μουδιάσει προσωρινά τον πονόλαιμο, ενώ η κρεμώδης αίσθηση παρέχει μια ανακουφιστική και εύκολα καταπόσιμη πηγή τροφής. Το παγωτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανακουφιστικό μετά από αμυγδαλεκτομή.

Μια μελέτη εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης παγωτού μετά την αμυγδαλεκτομή σε παιδιά στον άμεσο μετεγχειρητικό πόνο και τη συνέκρινε με μια δίαιτα σε θερμοκρασία δωματίου. Τα ευρήματα έδειξαν σημαντική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης παγωτού και της απουσίας πόνου. Επιπλέον, τα παιδιά σχολικής ηλικίας φάνηκε να επωφελούνται περισσότερο από την μετεγχειρητική κατανάλωση παγωτού σε σύγκριση με τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα