Πώς λειτουργεί μια χημική δίαιτα - Πόσο καλή είναι για την υγεία

Πώς λειτουργεί μια χημική δίαιτα - Πόσο καλή είναι για την υγεία

Η Χημική Δίαιτα είναι ένα 7ήμερο πρόγραμμα διατροφής που ισχυρίζεται ότι επιτρέπει την ταχεία απώλεια βάρους καταναλώνοντας συγκεκριμένες τροφές που, όταν συνδυάζονται, υποτίθεται ότι δημιουργούν μια χημική αντίδραση που ενισχύει το μεταβολισμό και καίει το λίπος.

Ποιο είναι ένα τυπικό πρόγραμμα της Χημικής Δίαιτας;

Η χημική δίαιτα βασίζεται στη μονοφαγία και κατά κύριο λόγο είναι μία λύση express για να χάσεις πολλά κιλά. Δεν είναι απίθανο κάποιος με τη χημική δίαιτα να χάνει 1 κιλό την ημέρα ή 20 κιλά σε 23 ημέρες!

Το πρόγραμμα μία χημικής δίαιτας μπορεί να βασιστεί σε μακαρόνια, ρύζι, κοτόπουλο ή και αυγά. Ας δούμε όμως μια “κλασική” εβδομάδα Χημικής Δίαιτας:

Ημέρα 1: Φρούτα (εκτός από μπανάνες) και μη ζαχαρούχα ροφήματα

Ημέρα 2: Λαχανικά, κυρίως φυλλώδη λαχανικά, και μια ψητή πατάτα για βραδινό.

Ημέρα 3: Ένα μείγμα φρούτων και λαχανικών (εκτός από μπανάνες και πατάτες).

Ημέρα 4: Μπανάνες και αποβουτυρωμένο γάλα.

Ημέρα 5: Μοσχάρι, κοτόπουλο ή ψάρι και ντομάτες.

Ημέρα 6: Μοσχάρι και λαχανικά.

Ημέρα 7: Καφέ ρύζι, χυμοί φρούτων χωρίς ζάχαρη και λαχανικά.

Συνοπτικά:

Ημέρα 1-3: Καταναλώνεις συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά, με εξαίρεση τα αμυλούχα όπως οι μπανάνες και οι πατάτες.

Ημέρα 4: Λαμβάνεις πηγές πρωτεΐνης όπως κοτόπουλο, ψάρι ή μοσχάρι, σε συνδυασμό με συγκεκριμένα λαχανικά.

Ημέρα 5-7: Συνδυάζεις φρούτα, λαχανικά και πρωτεϊνικές πηγών, ακολουθώντας αυστηρό πρόγραμμα.

Αυτός ο κύκλος μπορεί να επαναληφθεί για μια δεύτερη εβδομάδα, ωστόσο πολλοί δυσκολεύονται να αντέξουν ακόμα και την πρώτη!

Πώς λειτουργεί η Χημική Δίαιτα;

Η υπόθεση της δίαιτας είναι ότι ορισμένοι συνδυασμοί τροφίμων μπορούν να δημιουργήσουν μια χημική αντίδραση στο σώμα που ενισχύει την καύση λίπους.

Ακολουθώντας το αυστηρό σχήμα, η δίαιτα ισχυρίζεται ότι σε βοηθά να χάσεις βάρος σε επτά ημέρες. Ναι, μόνο σε μία εβδομάδα!

Είναι αποτελεσματική η Χημική Δίαιτα;

Πολλοί αναφέρουν ότι χάνουν βάρος με τη Χημική Δίαιτα, αλλά μεγάλο μέρος αυτού του βάρους είναι πιθανότατα βάρος νερού, το οποίο θα επανέλθει γρήγορα μόλις το επιστρέψεις στις συνήθεις διατροφικές σου συνήθειες.

Πολλά άτομα που έχουν δοκιμάσει τη Χημική Δίαιτα αναφέρουν ότι βλέπουν απώλεια βάρους μέσα στην εβδομαδιαία διάρκεια της δίαιτας. Κάποιες εκδοχές της Χημικής Δίαιτας μάλιστα προτείνουν ότι μπορείς να χάσεις έως και 10 κιλά μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες.

Πρόκειται για σημαντική απώλεια βάρους σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα και ενώ κάποιοι μπορεί να το πετύχουν αυτό, είναι σημαντικό να κατανοήσεις τη φύση αυτής της απώλειας βάρους:

Χάνεις νερό

Ένα σημαντικό μέρος της άμεσης απώλειας βάρους είναι πιθανό να οφείλεται στην απώλεια βάρους νερού, ειδικά δεδομένης της περιοριστικής φύσης της δίαιτας. Αυτός ο τύπος απώλειας βάρους είναι προσωρινός και επανέρχεται γρήγορα

Χάνεις μυς

Οι περιοριστικές δίαιτες οδηγούν σε απώλεια μυών, ειδικά αν δεν παρέχουν επαρκή πρωτεΐνη. Η απώλεια μυών μπορεί να μειώσει το μεταβολικό ρυθμό, καθιστώντας δυσκολότερη τη διατήρηση της απώλειας βάρους μακροπρόθεσμα.

Δεν υπάρχει επιστημονική υποστήριξη

Η πρωταρχική προϋπόθεση της χημικής δίαιτας είναι ότι ορισμένοι συνδυασμοί τροφίμων μπορούν να δημιουργήσουν μια χημική αντίδραση για την ενίσχυση του μεταβολισμού και την καύση λίπους. Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό. Οι περισσότεροι ειδικοί σε θέματα διατροφής συμφωνούν ότι κανένας συγκεκριμένος συνδυασμός τροφίμων δεν θα κάψει με μαγικό τρόπο το λίπος.

Θα ξαναπάρεις τα κιλά άμεσα

Ενώ κάποιοι μπορεί να βιώσουν αρχική απώλεια βάρους, ο περιοριστικός χαρακτήρας της Χημικής Δίαιτας καθιστά δύσκολη τη διατήρησή της μακροπρόθεσμα. Επομένως όσα κιλά έχασες θα τα ξαναπάρεις και αν έχει επηρεαστεί ο μεταβολικός σου ρυθμός θα πάρεις και έξτρα βάρος!

Γιατί να μην ακολουθήσεις τη Χημική Δίαιτα:

Η χημική δίαιτα είναι περιοριστική και θα έχεις διατροφικές ελλείψεις και ανισορροπίες ειδικά εάν την ακολουθείς για παρατεταμένες περιόδους.

Πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία

  • Η ταχεία απώλεια βάρους μπορεί να είναι επιβλαβής προξενώντας προβλήματα υγείας.
  • Η βιώσιμη απώλεια βάρους επιτυγχάνεται μέσω της ισορροπημένης διατροφής και της τακτικής σωματικής δραστηριότητας και όχι μέσω γρήγορων λύσεων.
  • Ο περιοριστικός χαρακτήρας της δίαιτας μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις βιταμινών και ανόργανων συστατικών, οι οποίες μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στη συνολική υγεία.

Η ταχεία απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως:

  • Το συκώτι να απελευθερώσει επιπλέον χοληστερόλη στη χολή
  • Το σώμα να αρχίσει να διασπά τους μυς για ενέργεια, οδηγώντας σε απώλεια μυϊκής μάζας
  • Ο μεταβολικός ρυθμός να επιβραδυνθεί λόγω παρατεταμένου θερμιδικού περιορισμός, καθιστώντας δυσκολότερη την απώλεια βάρους στο μέλλον
    δημιουργία ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό λόγω στέρησης

Υπερφαγικά επεισόδια λόγω περιορισμού

Η υγεία και η διαχείριση του βάρους προέρχονται από έναν συνδυασμό ισορροπημένης διατροφής, τακτικής άσκησης και εστίασης στη συνολική ευεξία. Η χημική δίαιτα δεν προωθεί καμία από αυτές τις θεμελιώδεις αρχές.

Η Χημική Δίαιτα, με τους πιθανούς κινδύνους, μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για όσους αναζητούν διαρκή οφέλη και μόνιμη απώλεια βάρους.

Πάντα να συμβουλεύεσαι έναν διατροφολόγο πριν ξεκινήσεις  οποιαδήποτε δίαιτα.

Πηγή: pelop.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα