Τι πρέπει να προσέχουν οι άνδρες στην υγεία τους. Οι εξετάσεις που πρέπει να κάνουν

Τι πρέπει να προσέχουν οι άνδρες στην υγεία τους. Οι εξετάσεις που πρέπει να κάνουν

Δεν χρειάζονται στατιστικά στοιχεία για να δείξουμε, ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αποφεύγουν τον γιατρό από τις γυναίκες. Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες έχουν 100% περισσότερες πιθανότητες να επισκεφτούν γιατρό για προγραμματισμένες εξετάσεις, προληπτικές εξετάσεις και συμβουλές υγείας, παρόλο που είναι πολύ λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από μία από τις 10 κορυφαίες αιτίες θανάτου.

Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικά τα τσεκάπ, που πρέπει να κάνετε.

Κάθε χρόνο:

1. Έλεγχος σακχάρου στο αίμα
Οι ετήσιοι έλεγχοι για τα επίπεδα γλυκόζης είναι επιτακτικοί για τους άνδρες για να μειώσουν την πιθανότητα σημαντικής καρδιακής νόσου. Ο διαβήτης, μια χρόνια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από υψηλά σάκχαρα στο αίμα, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και άλλων επιπλοκών, όπως νεφρική βλάβη και στυτική δυσλειτουργία λόγω βλάβης των νεύρων. Ο ετήσιος έλεγχος γλυκόζης χρησιμεύει ως η καλύτερη μέθοδος διάγνωσης του διαβήτη πριν προχωρήσει πολύ. Με έγκαιρη διάγνωση, ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί κατάλληλα με δίαιτα και άσκηση. Εάν αυτό δεν είναι αρκετό, ο γιατρός σας θα προτείνει την λύση της ινσουλίνης.

2. Δερματικός έλεγχος

Οι άνδρες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος ή που είχαν σημαντικά ηλιακά εγκαύματα, όταν ήταν νεότεροι, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος. Μάλιστα, ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να επηρεάσει άνδρες οποιασδήποτε ηλικίας. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να κάνετε ετήσιους δερματικούς ελέγχους στο δερματολόγο σας. Στο σπίτι, οι άνδρες θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τους σπίλους τους, καθώς μικρές αλλαγές μπορεί να υποδηλώνουν κάποια πάθηση. Τέλος, η συνεπής χρήση αντηλιακού είναι πρωταρχικής σημασίας.

3. Τεστ PSA

Ένας στους επτά άνδρες θα αναπτύξει καρκίνο του προστάτη. Εκτός από τον καρκίνο του δέρματος, είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στους Αμερικανούς άνδρες. Η εξέταση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) μαζί με τις ψηφιακές εξετάσεις του ορθού (DREs), είναι ο καλύτερος τρόπος για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη. Όλοι οι άνδρες 50 έως 70 ετών θα πρέπει να ελέγχονται σε ετήσια βάση. Σε περίπτωση που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη ή άγνωστο ιστορικό, η εξέταση PSA θα πρέπει να ξεκινήσει στην ηλικία των 40 ετών.

Κάθε 3 χρόνια:

4. Κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση είναι μια ιεροτελεστία για άνδρες (και γυναίκες) άνω των 50 ετών, καθώς τότε αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν ιατρικό ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή δίαιτα υψηλή σε ζωικό λίπος. Εάν ένας άνδρας δεν έχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, θα πρέπει να γίνει προληπτική κολονοσκόπηση στην ηλικία των 50 ετών. Οι μελλοντικές κολονοσκοπήσεις γίνονται κάθε τρία έως 10 χρόνια, με βάση τα αποτελέσματα κάθε κολονοσκόπησης.

Κάθε 4 χρόνια:

5. Έλεγχος αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου στους άνδρες και είναι πολύ σοβαρή εάν αφεθεί χωρίς διαχείριση. Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε μια ενδελεχή εξέταση αίματος. Οι άνδρες 20 ετών και άνω θα πρέπει να ελέγχουν τη χοληστερόλη τους κάθε τρία έως πέντε χρόνια και στη συνέχεια κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 50 ετών.

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς, ότι είναι πολύ απλό να φροντίσουμε τη συνολική μας υγεία. Το μόνο, που χρειάζεται, είναι να είστε συνεπής στις ετήσιες εξετάσεις σας και να απευθύνεστε στο γιατρό σας για την οποιαδήποτε αλλαγή σας ανησυχεί.

.healthpanda

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα