Έτσι θα αντιμετωπίσετε την αϋπνία – Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν

Έτσι θα αντιμετωπίσετε την αϋπνία – Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν

Στις μέρες μας πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από αϋπνία. Πρόκειται για μία κατάσταση που μπορεί να γίνει πολύ δυσάρεστη και ενοχλητική. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που ενδεχομένως σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε την αυπνία:

  • Ακολουθήστε μια ρουτίνα στον ύπνο: Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμη και τα σαββατοκύριακα. Μια σταθερή ρουτίνα ύπνου μπορεί να βοηθήσει το σώμα να ρυθμίσει το βιολογικό του ρολόι.
  • Δημιουργήστε ένα σωστό και όμορφο περιβάλλον ύπνου: Προσαρμόστε το υπνοδωμάτιό σας ώστε να είναι ένας ήσυχος και άνετος χώρος ύπνου. Αποφύγετε το φως, τον θόρυβο και τις διαταραχές που μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο σας.
  • Περιορίστε την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ: Οι ουσίες αυτές μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του ύπνου σας. Προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωσή τους, ιδίως το απόγευμα και το βράδυ.
  • Ασκηθείτε τακτικά: Η σωματική άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου. Πολλοί συστήνουν να αποφεύγετε την έντονη άσκηση λίγο πριν πάτε για ύπνο, καθώς αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό και διεγείρει το νευρικό σύστημα, παράγοντες οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκολίες ύπνου. Ωστόσο, άλλοι διαφωνούν με αυτή την άποψη και θεωρούν πως είναι μύθος ότι η βραδινή άσκηση επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου. Σε κάθε περίπτωση θα μπορούσατε να επιλέξετε μια ήπια αερόβια άσκηση, pilates, yoga και προπόνηση με λάστιχα.
  • Χαλαρώστε πριν πάτε για ύπνο: Δημιουργήστε ένα χαλαρωτικό πρόγραμμα πριν πάτε στο κρεβάτι. Δοκιμάστε να αποφεύγετε την ένταση και το άγχος, και να ασχολείστε με δραστηριότητες που σας ηρεμούν πχ να διαβάστε κάποιο βιβλίο ή ακούστε μουσική,  και να αναπνέετε αργά.
  • Αποφεύγετε την… κατάχρηση του κρεβατιού: Αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε ύστερα από 20 λεπτά στο κρεβάτι, σηκωθείτε και πηγαίνετε σε έναν ήσυχο χώρο.
  • Κάντε κάτι χαλαρωτικό μέχρι να νιώσετε ότι σας παίρνει ο ύπνος και επιστρέψτε μετά στο κρεβάτι.
  • Εάν η αυπνία συνεχίζεται και επηρεάζει σοβαρά την ποιότητα ζωής σας, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε έναν ειδικό για περαιτέρω αξιολόγηση του προβλήματος και εξατομικευμένες συμβουλές.
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα