Τρώτε τα νύχια σας; Απειλητική για την υγεία αυτή η συνήθεια

Τρώτε τα νύχια σας; Απειλητική για την υγεία αυτή η συνήθεια

Σίγουρα γνωρίζετε ότι το να τρώτε τα νύχια σας είναι μια κακή συνήθεια. Ξέρετε, όμως, ότι είναι και απειλητική για την υγεία; Οι ειδικοί αποκαλύπτουν πέντε σοβαρούς λόγους για να σταματήσετε αμέσως.

Η σύγχρονη καθημερινότητα είναι για τους περισσότερους ιδιαίτερα απαιτητική και το στρες τους κατακλύζει. Προσπαθώντας να διαχειριστούν τα συναισθήματα άγχους που βιώνουν τακτικά, οι άνθρωποι αναπτύσσουν διάφορες νευρικές συνήθειες. Μία από αυτές είναι και το να τρώνε τα νύχια τους.

Όσο αθώα κι αν μοιάζει, όμως, αυτή η συνήθεια, στην πραγματικότητα μπορεί να αποδειχθεί απειλητική για την υγεία, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης μιας σειράς ασθενειών.

Πλήθος μικροβίων κρύβεται στα νύχια

Ακόμα κι αν πλένετε τακτικά τα χέρια σας, είναι δύσκολο να αφαιρέσετε όλα τα μικρόβια και τη βρωμιά που κρύβεται κάτω από τα νύχια.

Αυτή η περιοχή του σώματος είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τη συγκέντρωση μικροβίων, έτσι κάθε φορά που τρώτε τα νύχια σας δίνετε σε αυτά τα μικρόβια πρόσβαση στον οργανισμό σας μέσω του στόματος.

Μόλις αυτοί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί εισέλθουν στο σώμα, ενισχύετε αυτόματα την πιθανότητα να αρρωστήσετε.

Αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης

Τρώγοντας τα νύχια σας, αυξάνετε την πιθανότητα να εμφανίσετε παρωνυχία, μια μόλυνση του νυχιού, που προκαλεί μια επώδυνη, κόκκινη, διογκωμένη περιοχή γύρω από το νύχι.

Εάν η λοίμωξη είναι βακτηριακή, ενδέχεται να εμφανιστούν και φουσκάλες με πύον.

Βλάπτει την υγεία των δοντιών

Τα δόντια υπάρχουν για να τα χρησιμοποιείτε στην κατανάλωση τροφής, αλλά όχι ως γενικά εργαλεία κοπής. Το τακτικό δάγκωμα των νυχιών μπορεί να μετακινήσει τα δόντια από τη φυσιολογική του θέση, αυξάνοντας τις πιθανότητες να χρειαστείτε ορθοδοντική.

Δεν αποκλείεται, επίσης, να προκληθεί κάποιο σπάσιμο ή να καταστραφεί το σμάλτο των δοντιών.

Τα μικρόβια που εισέρχονται στον οργανισμό μέσω αυτής της κακής συνήθειας ενδέχεται, επιπλέον, να προκαλέσουν ερεθισμό στα ούλα.

Τέλος, τα βακτήρια που εισέρχονται στον οργανισμό μπορούν να επιβιώσουν στη στοματική κοιλότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλώντας δυσοσμία.

Αυξάνει τον κίνδυνο είσφρυσης του νυχιού στο δέρμα

Εάν τρώτε διαρκώς τα νύχια σας, είναι πιθανό να δημιουργήσετε τις συνθήκες, ώστε αυτά να αναπτύσσονται εσωτερικά.

Τα νύχια που εισφρύουν στο δέρμα προκαλούν πόνο και πρήξιμο, ενώ μπορούν δυνητικά να οδηγήσουν σε μόλυνση και να χρειαστούν χειρουργική παρέμβαση.

Υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης

Εάν βάφετε τα νύχια σας, τότε έχετε έναν επιπλέον λόγο να σταματήσετε να τα τρώτε. Εκτός από το ότι χαλάτε το αισθητικό αποτέλεσμα, τα βερνίκια νυχιών έχουν από μόνα τους πολλές τοξίνες, ενώ τα βερνίκια τζελ εμπεριέχουν χημικές ουσίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς όταν καταποθούν.

Αν και ο κίνδυνος τοξικότητας είναι χαμηλός εντούτοις παραμένουν άγνωστες οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της συνήθειας.

govastileto.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα