Κούραση: Πότε είναι φυσιολογική και πότε όχι

Κούραση: Πότε είναι φυσιολογική και πότε όχι

Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια, Τίνα Μεσσαροπούλου και ο ειδικός παθολόγος και διαβητολόγος, Κωνσταντίνος Μπαλαμπάνης μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την ανεξέλεγκτη κούραση που πολλές φορές μπορεί να αισθανόμαστε.

Για πολλούς ανθρώπους η κούραση είναι ένα καθημερινό φαινόμενο. Η Τίνα Μεσσαροπούλου αναφέρει πως πλέον μπορεί και ελέγχει την κούραση της.

«Εγώ ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν αφήνουν τον εαυτό τους όχι να κουραστεί αλλά να ξεκουραστεί. Πλέον, ελέγχω την κούραση. Δεν θέλω να γκρινιάζω ότι κουράστηκα και δεν μου αρέσει να ακούω και από τους άλλους την φράση ‘’είμαι κουρασμένος’’».

Ο ειδικός παθολόγος, Κωνσταντίνος Μπαλαμπάνης, αναφέρει πως κάποιος μπορεί να ελέγξει την κούραση του, όταν μιλάμε για μία κούραση που προέρχεται από κάποιο ψυχολογικό αίτιο ή από έντονη μυϊκή καταπόνηση και εκεί μπορούμε να παρέμβουμε.

«Η κούραση και η κόπωση όπως αναφέρεται στην Ιατρική είναι ένα γενικότερο σύμπτωμα που ακολουθεί πολλά νοσήματα και εκεί δυστυχώς δεν έχουμε κάποιον τρόπο παρέμβασης».

Η διαφορά ανάμεσα στη φυσιολογική και στη μη φυσιολογική κούραση

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλαμπάνη, η φυσιολογική κούραση έχει ένα προφανές αίτιο. Κατά συνέπεια, όταν έχεις ένα προφανές αίτιο όπως η κούραση και η μυϊκή καταπόνηση, τότε είναι φυσιολογική.

Η μη φυσιολογική κούραση είναι αυτή που λειτουργεί σαν σύμπτωμα ενός νοσήματος.

«Αυτό που θα πρέπει να διαχωρίσουμε είναι αν η οξεία κούραση έχει κάποιο ψυχολογικό υπόβαθρο ή όχι. Ο λόγος είναι πως μπορεί να είναι συνέπεια μίας οξείας νόσησης, αλλά εκεί έχουμε και άλλα συμπτώματα όπως βήχα ή πυρετό, τα οποία ταυτοποιούν πως πορεύεται από εκεί».

Σύμφωνα με το ειδικό παθολόγο, η οξεία και χρόνια κόπωση θεωρείται όταν νιώθουμε κούραση από τις δέκα μέρες και πάνω και τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε τα παθολογικά αίτια.

Για παράδειγμα, η αναιμία όπως και οι διαταραχές του θυροειδή θα προκαλέσουν κόπωση. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε έναν τακτικό έλεγχο για να αποσαφηνίσουμε εάν υπάρχει κάποιο αίτιο.

«Κάτι που επιμένει πρέπει να διερευνάτε», αναφέρει ο κ. Μπαλαμπάνης.

Αν και δεν υπάρχει σαφής ορισμός της κόπωσης και είναι μία ευρύτερη έννοια, την οποία μπορεί να ερμηνεύσει ο καθένας όπως θέλει, ο κ. Μπαλαμπάνης σημειώνει πως το κύριο σύμπτωμά της, είναι η αδυναμία να τελέσει κάποιος τις καθημερινές του υποχρεώσεις.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα