Άθληση: Τι λέει το μικροβίωμά σας για τη φυσική σας κατάσταση;

Η άσκηση έχει πολλά οφέλη, όπως ενδυνάμωση μυών και οστών, πρόληψη ασθενειών και παράταση της διάρκειας ζωής. Είναι επίσης γνωστό ότι αλλάζει τη σύνθεση και τη δραστηριότητα των τρισεκατομμυρίων μικροβίων στα έντερά μας, γνωστά ως μικροβίωμα. Είναι γνωστό ότι τα μικροβιώματα των αθλητών είναι διαφορετικά από αυτά που κάνουν καθιστική ζωή. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης και διδακτορικό φοιτητή Shrushti Shah. «Οι αθλητές είναι συχνά αδύνατοι και ακολουθούν αυστηρά προγράμματα διατροφής και προπόνησης – αυτοί οι παράγοντες και μόνο μπορούν να εξηγήσουν τα διαφορετικά μικροβιώματα των αθλητών», λέει ο Shah.

Για να διερευνήσει πώς η άσκηση διαμορφώνει τη μικροχλωρίδα του εντέρου σε μη αθλητές, η μελέτη αξιολόγησε πληροφορίες σχετικά με τον τύπο, τον χρόνο και την ένταση της άσκησης σε σχέση με τα μικροβιώματα σε μια μεγάλη ομάδα ενηλίκων μέσης ηλικίας. Συλλέχθηκαν επίσης πληροφορίες για το σωματικό βάρος, τη διατροφή και τη δύναμη της λαβής των χεριών. «Η μελέτη διαπίστωσε ότι η σωματική δραστηριότητα μέτριας διάρκειας (μεγαλύτερη από 150 λεπτά την εβδομάδα) αύξησε τόσο τον πλούτο όσο και την ποικιλομορφία των μικροβιωμάτων του εντέρου σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στη μελέτη που ασκούνταν λιγότερο», λέει η Dr. Jane Shearer, PhD, καθηγήτρια στο της Κινησιολογικής Σχολής και της Ιατρικής Σχολής Cumming.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, η περισσότερη άσκηση φαίνεται να είναι σημαντική για τη βελτίωση της υγείας του μικροβιώματος και τα άτομα θα πρέπει να επιδιώκουν να ανταποκρίνονται στις συνιστώμενες του Health Canada 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα. Όταν εξετάστηκε η ένταση της άσκησης, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το πόσο καιρό ασκούνταν ένα άτομο ήταν πιο σημαντικό από το πόσο σκληρά ασκούνταν κατά τη διάρκεια κάθε προπόνησης για τη βελτίωση των μικροβίων στο έντερο. Οι λόγοι για αυτό δεν είναι γνωστοί και αποτελούν θέμα μελλοντικής εργασίας στο εργαστήριο.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι αλλαγές στο μικροβίωμα δεν ήταν ίδιες μεταξύ διαφορετικών ομάδων ατόμων. Οι πιο ευεργετικές αλλαγές παρατηρήθηκαν σε εκείνα τα άτομα κανονικού βάρους σε σύγκριση με εκείνα που ήταν υπέρβαρα. Σύμφωνα με τον ερευνητή της μελέτης Dr. Chunlong Mu, PhD, μεταδιδακτορικό συνεργάτη στην κινησιολογία, αυτό οφείλεται στο ότι «το υπερβολικό βάρος ασκεί τις δικές του επιρροές στο μικροβίωμα του εντέρου ανεξάρτητα από την άσκηση. Σε αυτή την περίπτωση, οι κακές διατροφικές συνήθειες αντισταθμίζουν ορισμένες από τις ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης στα μικρόβια του εντέρου».

Πηγή: tromaktiko.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα