Παχυσαρκία: Αυξημένος κίνδυνος για τις κόρες των παχύσαρκων γυναικών

Παχυσαρκία: Αυξημένος κίνδυνος για τις κόρες των παχύσαρκων γυναικών

Τι δείχνει μελέτη για τις πιθανότητες παχυσαρκίας στα παιδιά γυναικών με υψηλό δείκτη μάζας σώματος.

Οι γυναίκες που πάσχουν από παχυσαρκία μπορεί να μοιράζονται τον κίνδυνο για τη νόσο με τις κόρες τους, αλλά όχι με τους γιους τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Τα ευρήματά της δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Την επιθεώρηση εκδίδει η Ενδοκρινολογική Εταιρεία των ΗΠΑ.

Τα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύουν ότι τα κορίτσια που γεννιούνται από μητέρες με παχυσαρκία ή με υψηλό ποσοστό σωματικού λίπους μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν το ίδιο υψηλό σωματικό λίπος.

Οι ερευνητές μέτρησαν το σωματικό λίπος και τον άπαχο μυϊκό ιστό σε 240 παιδιά, ηλικίας 9 ετών ή μικρότερα. Ανάλογες μετρήσεις έκαναν και στους γονείς τους. Χρησιμοποίησαν αυτά τα δεδομένα για να προσδιορίσουν εάν ο δείκτης μάζας σώματος και η αναλογία λίπους – μυών στο παιδί σχετίζεται με τους δείκτες των γονιών του.

Βρήκαν ότι τα κορίτσια είχαν παρόμοιο δείκτη μάζας σώματος και λίπος με τις μητέρες τους. Ωστόσο δεν υπήρχε ανάλογη συσχέτιση στα αγόρια, αλλά ούτε και με τους πατέρες των παιδιών.

«Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ρεμπέκα Μουν, από το Κέντρο Επιδημιολογίας του βρετανικού Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου (MRC) στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του σωματικού βάρους πρέπει να αρχίζουν πολύ νωρίς στη ζωή, ιδίως στα κορίτσια που γεννιούνται από υπέρβαρες ή παχύσαρκες μητέρες».

Η παχυσαρκία επηρεάζει σχεδόν τους μισούς ενήλικες και το 20% των παιδιών στις ΗΠΑ. Το ετήσιο κόστος της ιατρικής περίθαλψης υπολογίζεται σε 173 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα άτομα με παχυσαρκία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, υπέρτασης, καρδιοπάθειας και πολλών άλλων παθήσεων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα