Κορονοϊός: Οι αλλαγές σχετικά με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Ομικρον - Το φθινόπωρο στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Οι αλλαγές σχετικά με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Ομικρον - Το φθινόπωρο στην Ελλάδα

Η ανάσχεση των δύο άκρως μεταδοτικών υποπαραλλαγών της Όμικρον BA.4 και BA.5 βρίσκεται στο προσκήνιο και οι εξελίξεις τρέχουν, καθώς χθες ανακοινώθηκε πως η Μεγάλη Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που ενέκρινε το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Moderna, το οποίο στοχεύει τόσο στο αρχικό στέλεχος του ιού της COVID-19, όσο και στην παραλλαγή Όμικρον που εμφανίστηκε το χειμώνα και έχει πλέον επικρατήσει.

Η απόφαση της Μικτής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) της Βρετανίας βασίστηκε σε δεδομένα κλινικών δοκιμών που έδειξαν ότι η αναμνηστική δόση πυροδότησε "μια ισχυρή ανοσοαπόκριση" τόσο κατά της παραλλαγής Όμικρον όσο και του αρχικού στελέχους του ιού του 2020, όπως αναφέρεται στην απόφαση.

Τον Ιούνιο φαινόταν πως η ενημερωμένη έκδοση του εμβολίου της Moderna, που σχεδιάστηκε για να στοχεύει την παραλλαγή Όμικρον, δημιουργεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση έναντι των δύο υποπαραλλαγών BA.4 και BA.5. Η φαρμακευτική είχε δηλώσει ότι τα δεδομένα στις δοκιμές έδειξαν πως όταν χορηγήθηκε ως τέταρτη δόση, το επικαιροποιημένο εμβόλιο δημιούργησε οκταπλάσια ποσότητα αντισωμάτων εξουδετέρωσης του ιού έναντι της Όμικρον.

Αν και το εμβόλιο προκάλεσε ασθενέστερη ανταπόκριση κατά των BA.4 και BA.5 από ό,τι κατά της υποπαραλλαγής BA.1, τα δεδομένα δείχνουν ότι το νέο εμβόλιο θα μπορούσε να παράγει μακροπρόθεσμη προστασία ενάντια σε ολόκληρη την "οικογένεια" των παραλλαγών της Όμικρον.

Η βρετανική επιτροπή ανέφερε επίσης μια προκαταρκτική ανάλυση η οποία έδειξε ότι το εμβόλιο προκαλεί σημαντική ανοσολογική απόκριση έναντι των κυρίαρχων επί του παρόντος παραλλαγών της Όμικρον, BA.4 και BA.5.

Σύμφωνα με τη Moderna, οι συμμετέχοντες στη δοκιμή που έλαβαν το αναμνηστικό είχαν επίπεδα αντισωμάτων έναντι αυτών των υποπαραλλαγών 1,69 φορές υψηλότερα από εκείνους που έλαβαν το αρχικό αναμνηστικό εμβόλιο.

Τα επόμενα βήματα
Η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης της Βρετανίας αναμένεται πλέον να εκδώσει σύσταση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα διανεμηθεί το εμβόλιο στη χώρα.Το εμβόλιο της Moderna έχει πάρει έγκριση για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να επικεντρώσει το πρόγραμμα αναμνηστικών εμβολιασμών σε άτομα άνω των 50 ετών και σε ευπαθείς ομάδες.

Αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων εκτιμούν πως τα νέα εμβόλια θα εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, η προμήθεια των νέων, επικαιροποιημένων εμβολίων για τον κορονοϊό θα γίνει σε δυο φάσεις, που θα ολοκληρωθούν στα τέλη του έτους. Δηλαδή, αρχικά αναμένονται τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την μετάλλαξη Όμικρον και θα ακολουθήσουν, στη δεύτερη φάση, τα ακόμα πιο επικαιροποιημένα για τις υποπαραλλαγές 4 και 5.

Πηγή: thetoc.gr