Ευλογιά των πιθήκων: Καμπανάκι Βασιλακόπουλου μετά το 2ο κρούσμα – Δεδομένο ότι θα έχουμε περισσότερα

Ευλογιά των πιθήκων: Καμπανάκι Βασιλακόπουλου μετά το 2ο κρούσμα – Δεδομένο ότι θα έχουμε περισσότερα

Για την ευλογιά των πιθήκων, μετά τον εντοπισμό και δεύτερου κρούσματος στην Ελλάδα, αλλά και τον κορωνοϊό μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο.

 «Θα έχουμε περισσότερα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, είναι δεδομένο αυτό. Φαίνεται ότι είναι μια νόσος που αυτή τη φορά ξέφυγε λίγο από τη συνήθη μετάδοσή της. Δεν πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα, η νόσος δεν έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, είναι εύκολο σχετικά να περιοριστεί», είπε.

Ο κ. Βασιλακόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας πως η «ευλογιά των πιθήκων» δεν έχει ασυμπτωματική μετάδοση. «Τα συμπτώματα κάνουν να εμφανιστούν 1-2 εβδομάδες, ενώ είναι εύκολο σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα να εντοπίσουμε τις επαφές τους», ανέφερε.

Ξεπεράσαμε τους 30.000 νεκρούς από κορωνοϊό στη χώρα – Τι θα γίνει με την 4η δόση

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, αλλά και στο τι θα γίνει με την 4η δόση του εμβολίου, ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι «Αυτοί που πρέπει να κάνουν σίγουρα 4η δόση, είναι αυτοί που έχουν ανοσοκαταστολές, ή αυτοί που είναι πάνω από 60. Ο εμβολιασμός με 4η δόση έχει βαλτώσει στη χώρα μας ακόμα και για αυτές τις ηλικίες. Αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να περιμένουν το νέο εμβόλιο από το φθινόπωρο, γιατί συνεχίζουμε να έχουμε 4-4,5 χιλιάδες κρούσματα τη μέρα». 

»Είμαστε σε φάση ύφεσης, (…) έχουμε λίγο λιγότερο από 100 εισαγωγές τη μέρα στα νοσοκομεία, ενώ έχουν ουσιαστικά αρθεί όλα τα περιοριστικά μέτρα. Άρα οι μεγάλοι σε ηλικία πρέπει να προστατευθούν με την 4η δόση», συνέχισε.

«Για τον υπόλοιπο πληθυσμό θα υπάρξει σίγουρα από το Σεπτέμβρη – Οκτώβρη νέο εμβόλιο που θα περιλαμβάνει στη σύνθεσή του και τις μεταλλάξεις που έχουν επικρατήσει, θα είναι επικαιροποιημένο», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος, ακόμα δεν έχουν τελειώσει οι κλινικές μελέτες για αυτό και δεν έχουν γίνει σχετικές ανακοινώσεις.

«Πλέον η επιστημονική κοινότητα έχει και άλλα όπλα στα χέρια της, όπως ένα πολύ καλό αντιιικό σκεύασμα. Είναι ένα χάπι που το παίρνεις μόλις νοσήσεις για να αποφύγεις το νοσοκομείο. Υπάρχει και ένας συνδυασμός μονοκλωνικών αντισωμάτων, που θα κρατάει έξι μήνες. Υπάρχουν όπλα δε θα ξαναγίνει ο κορωνοϊός αυτό που ήταν για την κοινωνία», ξεκαθάρισε, καταλήγοντας ο κ. Βασιλακόπουλος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα