ΕΟΦ: Τα εμβόλια περιορίζουν τη μετάδοση του κορονοϊού

ΕΟΦ: Τα εμβόλια περιορίζουν τη μετάδοση του κορονοϊού

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 δεν μειώνουν απλώς τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον ιό και τη θνησιμότητα, αλλά ενδεχομένως ακόμα και τη μετάδοση του κορωνοϊού.

Αυτό αναφέρει σε μια εξαιρετικά σημαντική ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), που επικαλείται προκαταρκτικά δεδομένα μελετών. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ΕΜΑ, απαιτούνται περισσότερες μελέτες, για να επιβεβαιωθεί αυτό το αποτέλεσμα.

Καθώς ο μαζικός εμβολιασμός ολόκληρου του παγκόσμιου πληθυσμού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ένα βασικό ερώτημα που τίθεται είναι η δυνατότητα των εμβολίων να προλαμβάνουν τη μετάδοση του SARS-CoV-2. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχουν επισημάνει ειδικοί, η αξιολόγηση της έκτασης της προστασίας είναι ιδιαίτερα δυσχερής, αφενός διότι μια επιδημιολογική μείωση του αριθμού των κρουσμάτων μπορεί να δικαιολογείται και από άλλους παράγοντες.

Σύμφωνα με άλλες μελέτες, που έχουν γίνει στο Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ανεξάρτητα εάν τα εμβόλια μειώνουν ή όχι τους ασυμπτωματικούς φορείς, είναι πολύ πιθανό ότι τους καθιστούν λιγότερο λοιμογόνους, οπότε τελικά μειώνουν τη μετάδοση του SARS-CoV-2.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα