Οι 4 μύθοι για τη ζάχαρη – Τι ισχύει πραγματικά

Οι 4 μύθοι για τη ζάχαρη – Τι ισχύει πραγματικά

Υπάρχουν διάφοροι μύθοι γύρω από τη ζάχαρη που μάλλον οφείλονται σε παρεξηγήσεις. Το βέβαιο είναι ότι έχει πολλές θερμίδες και επειδή ανήκει στους υδατάνθρακες η αλόγιστη κατανάλωση της φέρνει πολλά προβλήματα.

Ωστόσο, καλό είναι να μάθουμε αν κάποιοι μύθοι ισχύουν ή όχι:

1. Η ζάχαρη είναι εθιστική
Ο Δρ Dominic M. Dwyer από τη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ εξηγεί: «Αν και σίγουρα μερικοί άνθρωποι θέλουν απεγνωσμένα κάτι γλυκό κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα, συμπεριφορές που μοιάζουν με εθισμό προς τη ζάχαρη εμφανίζονται μόνο σε μια μειονότητα παχύσαρκων ατόμων. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι η ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει στην υπερκατανάλωση τροφών».

Κατά παρόμοιο τρόπο, ο καθηγητής David Nutt, πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιστημονικής Επιτροπής για τα Ναρκωτικά και επικεφαλής του Τμήματος Νευροψυχοφαρμακολογίας και Μοριακής Απεικόνισης στο Imperial College London, έχει δηλώσει:

“Δεν υπάρχουν επί του παρόντος επιστημονικές ενδείξεις ότι η ζάχαρη είναι εθιστική. Βέβαια γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη έχει ψυχολογικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ευχαρίστησης. Αυτό σίγουρα έχει σχέση με το πως αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος αυτά τα ερεθίσματα ως ανταμοιβή”.

2. Η ζάχαρη κάνει τα παιδιά υπερκινητικά
Αυτός είναι ίσως ο πιο κοινός μύθος που σχετίζεται με τη ζάχαρη. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι η ζάχαρη αυξάνει την υπερδραστηριότητα στη μεγάλη πλειονότητα των παιδιών.
Για παράδειγμα, μια παλαιότερη μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο JAMA με δεδομένα από 23 πειράματα σε 16 επιστημονικές εργασίες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ζάχαρη δεν επηρεάζει τη συμπεριφορά ή τη γνωστική απόδοση των παιδιών.

3. Η ζάχαρη προκαλεί διαβήτη
Ένας άλλος σχετικά κοινός μύθος είναι ότι η ζάχαρη προκαλεί άμεσα διαβήτη. Ωστόσο, δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των δύο. Η σύγχυση πιθανώς προκύπτει επειδή υπάρχει εγγενής σχέση μεταξύ των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και του διαβήτη.

Ωστόσο, η ιστορία είναι λίγο πιο περίπλοκη. Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία είναι παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 και η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει την πιθανότητα απόκτησης υπερβολικού βάρους ή ανάπτυξης παχυσαρκίας. Ωστόσο, η ζάχαρη δεν είναι η άμεση αιτία του διαβήτη τύπου 2.

4. Αποφύγετε τα φρούτα κατά τη δίαιτα
Τα φρούτα είναι νόστιμα, εν μέρει επειδή είναι γλυκά, χάρη στα φυσικά σάκχαρα. Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, ορισμένοι πιστεύουν ότι πρέπει να αποφεύγουμε να τρώμε φρούτα όταν θέλουμε να διατηρούμε σε φυσιολογικά επίπεδα τα κιλά μας. Αυτός είναι ένας μύθος. Τα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και μετάλλων, πολύτιμα στοιχεία για την υγεία μα.