Στεφανάδης για τη θεραπεία του κορονοϊού με κολχικίνη: Μείωσε κατά 44% τη θνητότητα

Εντυπωσιακά χαρακτήρισε για τη θεραπεία του κορoνοϊού με χορήγηση κολχικίνης, τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα, ο καθηγητής Καρδιολογίας, Χριστόδουλος Στεφανάδης, μιλώντας στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star.

Όπως επισήμανε ο κ. Στεφανάδης η κολχικίνη «μείωσε κατά 44% την θνητότητα, 25% τη νοσηλεία και 50% την ανάγκη διασωλήνωσης».

Στη συνέντευξη στο Star επισημάνθηκε ακόμη ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας στην Ελλάδα έδωσε το «πράσινο φως» για να εισαχθεί η κολχικίνη, ένα γνωστό και φθηνό καρδιολογικό φάρμακο, στο πρωτόκολλο θεραπειών σε ασθενείς με Covid – 19, το οποίο χορηγείται άμεσα με ιατρική συνταγή.

Ο κ. Στεφανάδης διευκρίνισε ότι η οδηγία της Επιτροπής αφορά σε σύσταση για χρήση σε ασθενείς με κορoνοϊό άνω των 60 ετών αλλά και σε μικρότερης ηλικίας άτομα όταν υπάρχει υποκείμενο νόσημα.

Η χορήγησή της αφορά επίσης άτομα που ασθενούν αλλά παραμένουν στο σπίτι, καθώς στο νοσοκομείο ισχύει άλλο θεραπευτικό πρωτόκολλο.

Ο καθηγητής καρδιολογίας τόνισε ότι ο κορoνοϊός σε κάποιες ομάδες ασθενών δημιουργεί μεγάλα καρδιολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα. «Δεν ξέρουμε ακόμη ακριβώς τι γίνεται, είναι σίγουρο ότι σε μια ομάδα ασθενών στόχος είναι η καρδιά» τόνισε.

«Ξεκίνησε από μελέτη Ελλήνων επιστημόνων» επισήμανε σχετικά ο κ. Στεφανάδης που υπενθύμισε ότι ο ίδιος ήταν ο πρώτος που έκανε επιστημονική δημοσίευση για την κολχικίνη, τον Ιούλιο του 2020.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα