Θεοδωρίδου: Μύθοι και αλήθειες για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Διαδεδομένους μύθους σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού κατέρριψε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Δευτέρας, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Η κυρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε, μεταξύ άλλων, ότι οι θάνατοι των ηλικιωμένων στη Νορβηγία δεν συνδέονται με τον εμβολιασμό και ότι το εμβόλιο δεν μπορεί να προκαλέσει τη νόσο Covid-19. 

Όπως ξεκαθάρισε η Μαρία Θεοδωρίδου, ο αρμόδιος νορβηγικός Οργανισμός εξέτασε εάν το εμβόλιο συνδέεται με τους θανάτους και πριν λίγο εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υπογράμμιζε ότι δεν υπάρχει συσχέτιση των θανάτων με την εφαρμογή των εμβολίων. 

Παράλληλα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί παγκοσμίως εξελίσσονται ανάλογα με την διαθεσιμότητα των εμβολίων και ότι μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 40 εκατ. άνθρωποι σε 51 χώρες.

Μύθοι και αλήθειες για το εμβόλιο  

Η Μαρία Θεοδωρίδου επανέλαβε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης τις τρεις βασικές ιδιότητες των εμβολίων. Συγκεκριμένα τα εμβόλια χαρακτηρίζονται από:

  1. Έλεγχο ανοσογονικότητας: η δυνατότητα δηλαδή να παρέχουν εξουδετερωτικά αντισώματα
  2. Αποτελεσματικότητα: η δυνατότητα να προφυλάσσουν το άτομο από τη νόσηση  
  3. Ασφάλεια: η προστασία από σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες

Η παρακολούθηση για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίζεται και μετά την χορήγησή τους, είπε. Σε κάθε χώρα καταγράφονται όλα τα περιστατικά ανεπιθύμητων ενεργειών και όλα υφίστανται ενδελεχή έλεγχο, δηλαδή, εάν συνδέεται η ανεπιθύμητη ενέργεια με τον εμβολιασμό, σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Παράλληλα διέψευσε ότι:

  1. οι θάνατοι στη Νορβηγία δεν συνδέονται με το εμβόλιο
  2. το εμβόλιο δεν προκαλεί τη νόσο Covid-19, καθώς το mRNA δεν μπορεί να προκαλέσει νόσο. Αν κάποιος εμβολιασμένος νοσήσει, η λοίμωξη του είχε δρομολογηθεί πριν τον εμβολιασμό.
  3. το εμβόλιο έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται ταχύτερη η θετικότητα του rapid test: Η απάντηση είναι και σε αυτή την περίπτωση αρνητική, καθώς αν το τεστ ή ο μοριακός έλεγχος βγει θετικός σημαίνει ότι ο εμβολιαζόμενος είχε ήδη μολυνθεί.
  4. αν κάποιος έχει εμβολιαστεί ή πρόκειται να εμβολιαστεί με ποια σχέση μπορούν να γίνονται τα εμβόλια με πνευμονιόκοκκο και γρίπη: Η απάντηση είναι 15 μέρες πριν και 15 μέρες μετά τον εμβολιασμό.
 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα