Ξυπνάτε με καταρροή ή βουλωμένη μύτη; Δείτε τι φταίει!

Ξυπνάτε με καταρροή ή βουλωμένη μύτη; Δείτε τι φταίει!

Για πολλούς ανθρώπους, το πρωϊνό ξύπνημα είναι συνυφασμένο με ένα χαρτομάντηλο για να φυσήξουν την μύτη τους.

Γιατί όμως τόσοι πολλοί από εμάς ξυπνάμε με μια καταρροή ή βουλωμένη μύτη, ακόμα και όταν δεν είμαστε άρρωστοι;

Υπάρχουν αρκετές εξηγήσεις για τη ρινική συμφόρηση νωρίς το πρωί, επίσης γνωστή ως ρινίτιδα, και μερικές από αυτές μπορεί να σας εκπλήξουν.

Η πιο κοινή αιτία είναι τα αλλεργιογόνα

Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι περίπου το 74% από εμάς εκτίθεται σε 3-6 αλλεργιογόνα στο υπνοδωμάτιο μας κάθε βράδυ. Κάθε φορά που στριφογυρίζετε, προσαρμόζετε τα σκεπάσματα, διώχνετε το κατοικίδιο από το κρεβάτι ή φτιάχνετε το μαξιλάρι, σηκώνετε “σύννεφα” αλλεργιογόνων στον αέρα, τα οποία και εν συνεχεία εισπνέετε!

Ακολουθεί μια λίστα με τα πιο συνήθη αλλεργιογόνα στο υπνοδωμάτιο:

Ακάρεα σκόνης

Κάθε σπίτι, όσο κι αν διατηρείται καθαρό, έχει ακάρεα σκόνης. Εάν έχετε αλλεργία στα ακάρεα σκόνης, το πρόβλημα δεν προκαλείται ούτε από την σκόνη, ούτε από τα ακάρεα, αλλά από τα μικροσωματίδια των κοπράνων των ακάρεων! Αυτά είναι που προκαλούν φτέρνισμα, φαγούρα στα μάτια και πρωινή ρινική συμφόρηση. Όσοι είναι αλλεργικοί στα ακάρεα σκόνης έχουν τέτοια συμπτώματα όταν ξυπνάνε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε αντίθεση με εκείνους που έχουν εποχικές αλλεργίες.

Γύρη

Οι εποχικές αλλεργίες κορυφώνονται την άνοιξη και το φθινόπωρο. Εάν είστε αλλεργικοί σε οποιαδήποτε από τη γύρη στην περιοχή σας, αυτό μάλλον αυξάνει τη ρινική βλέννα και προκαλεί πρήξιμο των ιστών στην μύτη σας. Η γύρη που προκαλεί τις εποχικές αλλεργίες δεν μπαίνει στο σπίτι μόνο από τα ανοιχτά παράθυρα, αλλά και μέσω των κλιματιστικών.

Μούχλα

Η έκθεση σε μούχλα μέσα στο σπίτι είναι επίσης πιθανή αιτία για την καταρροή ή το μπούκωμα το πρωί. Τα πιο συνήθη σημεία που αναπτύσσεται μούχλα στο σπίτι είναι:

  • μπάνια
  • υπόγεια
  • υδρορροές
  • κάδοι σκουπιδιών
  • ψυγείο
  • οπουδήποτε μια διαρροή δημιουργεί βρεγμένες επιφάνειες

Κατοικίδιο ζώο

Εάν το αγαπημένο σας κατοικίδιο συνηθίζει να κοιμάται κοντά σας το βράδυ, είναι πιθανόν να σας προκαλεί άθελά του ρινική συμφόρηση από το τρίχωμα και άλλους μικροοργανισμούς που έχει πάνω του.

Η καταρροή και το μπούκωμα το πρωί μπορεί να οφείλονται και σε κάποιους ερεθιστικούς παράγοντες

Μερικές φορές, η αιτία της πρωινής αιμορραγίας δεν σχετίζεται με αλλεργιογόνα, αλλά με ερεθιστικούς παράγοντες, που προκαλούν διόγκωση των ρινικών διόδων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δείτε μερικά από τα πιο κοινά ερεθιστικά που αντιμετωπίζουμε ενώ κοιμόμαστε:

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια χρόνια κατάσταση όπου το περιεχόμενο του στομάχου σας ρέει πίσω προς τον λαιμό και τις ρινικές οδούς. Μελέτες έχουν δείξει ότι συνδέεται συχνά με τη ρινίτιδα. Τα συμπτώματα της ασθένειας μπορεί να επιδεινωθούν τη νύχτα, όταν η θέση ύπνου σας μπορεί να επιδεινώσει την ροή στομαχικών υγρών προς τον λαιμό.

Καπνός τσιγάρου

Εάν εκτίθεστε σε καπνό τσιγάρων κατά τη διάρκεια της ημέρας ή εάν κάποιος στο σπίτι είναι καπνιστής, ενδέχεται να εμφανίσετε ρινίτιδα νωρίς το πρωί. Το παθητικό κάπνισμα μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων προβλημάτων στην μύτη.

Καταρροή και βουλωμένη μύτη το πρωί: Άλλη αιτία θα μπορούσε να είναι οι αλλαγές στο σώμα σας

Ορμόνες

Οι ορμονικές αλλαγές που αντιμετωπίζετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εμμήνου ρύσεως μπορεί επίσης να προκαλέσουν πρωινή ρινική συμφόρηση. Περίπου το 39% των εγκύων εμφανίζουν ρινίτιδα που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη.

Πηγή: iatropedia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα