Νέα εφιαλτική έρευνα για τον κορονοϊό: Μέσω της μύτης εισχωρεί στον εγκέφαλο

Ο κορωνοϊός μπορεί να εισχωρήσει στον εγκέφαλο του ανθρώπου μέσω της μύτης, σύμφωνα με νέα γερμανική έρευνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μολύνει τους νευρώνες του εγκεφάλου μέσω της οδού της βλεννογόνου.

Πλέον, έχε γίνει ξεκάθαρο ότι δεν προκαλεί μόνο αναπνευστικά προβλήματα αλλά και νευρολογικά προβλήματα.

Μάλιστα, ένας στους τρεις ασθενείς Covid-19 υποστηρίζουν ότι παρουσιάζουν συμπτώματα όπως απώλεια της όσφρησης και της γεύσης αλλά και πονοκεφάλους, κόπωση, ζαλάδα και ναυτία.

Επιστήμονες στην Γερμανία πραγματοποίησαν 33 νεκροψίες σε ασθενείς που πέθαναν από κορωνοϊό και εξέτασαν την βλέννα στο πίσω μέρος της ρινικής κοιλότητας ακριβώς πάνω από το στόμα, στο σημείο όπου που ο φάρυγγας ενώνεται με την ρινική κοιλότητα. Επιπλέον, έλαβαν δείγματα από τον ιστό του εγκεφάλου.

Γενετικό υλικό του κορωνοϊού βρέθηκε σε μεγάλες ποσότητες στην βλέννα της μύτης, ενώ στον εγκέφαλο βρέθηκαν οι ακίδες της πρωτεΐνης του κορωνοϊού που προσκολλώνται στους ανθρώπινους υποδοχείς με σκοπό να μολύνουν τα κύτταρα.

Ο Δρ Frank Heppner, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής Charité του Βερολίνου, δήλωσε: «Μόλις ο ιός εισχωρήσει μέσα στον οσφρητικό βλεννογόνο, φαίνεται να χρησιμοποιεί νευροανατομικές συνδέσεις, όπως το οσφρητικό νεύρο, για να φτάσει στον εγκέφαλο».

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ακαδημαϊκοί κατάφεραν να συλλάβουν την πρώτη ηλεκτρονική μικροσκοπική εικόνα ακέραιων σωματιδίων κορωνοϊού μέσα στη βλέννα.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο πώς ο κορωνοϊός από αυτό το σημείο και μετά φτάνει στον εγκέφαλο.

Πιθανολογείται ότι μπορεί να φτάνει εκεί μέσω των αιμοφόρων αγγείων αφού βρέθηκε και στα «τοιχώματα» των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν, ανίχνευσε επίσης ανοσοκύτταρα στο εγκεφαλικό υγρό, τα οποία ενεργοποιήθηκαν μετά τη μόλυνση.

Ο καθηγητής Heppner δήλωσε σχετικά ότι «στα μάτια μας η παρουσία του κορωνοϊού στα κύτταρα του οσφρητικού βλεννογόνου εξηγούν τα συμπτώματα της απώλειας της όσφρησης και της γεύσης».

Τέλος, ίχνη του κορωνοϊού εντοπίστηκαν και σε σημεία του εγκεφάλου που ελέγχουν ζωτικές λειτουργίες όπως η αναπνοή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα