Κορονοϊός: Ελπίδες και με το εμβόλιο της Moderna - Στο 94,5% η αποτελεσματικότητά του

Κορονοϊός: Ελπίδες και με το εμβόλιο της Moderna - Στο  94,5% η αποτελεσματικότητά του

Μετά την Pfizer και την AstraZeneca η Moderna ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του εμβολίου της κατά του κορονοϊού.

Η Moderna ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως το πειραματικό της εμβόλιο είναι κατά 94.5% αποτελεσματικό κατά της COVID-19 με βάση τα στοιχεία από μια κλινική δοκιμή, σύμφωνα με το Reuters.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν με το εμβόλιο να βρίσκεται στη φάση 3 των δοκιμών.

Η εσωτερική ανάλυση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα βασίζεται σε 95 ασθενείς, επιβεβαιωμένοι φορείς του κορωνοϊού. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι το υποψήφιο εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 94,5%.

Πρόκειται για τη δεύτερη αμερικανική εταιρεία που ανακοινώνει αποτελέσματα που ξεπερνούν τις προσδοκίες.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πλέον σχεδιάζει να απευθυνθεί προς την αρμόδια αμερικανική ρυθμιστική Αρχή, τον FDA, προκειμένου να ζητήσει επείγουσα έγκριση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Κατά τη δοκιμή, 90 από τους ασθενείς έλαβαν το εικονικό εμβόλιο (placebo) και πέντε έλαβαν το κανονικό εμβόλιο.

 Το 42% των συνολικών συμμετεχόντων προέρχονται από ομάδες υψηλού κινδύνου:

-Περισσότεροι από 7.000 από τους εγγεγραμμένους συμμετέχοντες είναι ηλικίας άνω των 65 ετών,

-Περισσότεροι από 5.000 από τους εγγεγραμμένους συμμετέχοντες είναι ηλικίας κάτω των 65 ετών, αλλά έχουν χρόνιες παθήσεις οι οποίες τους εκθέτουν σε αυξημένο κίνδυνο σε περίπτωση μόλυνσης από κορονοϊό, όπως ο διαβήτης, η σοβαρή παχυσαρκία και οι καρδιακές παθήσεις.

Περισσότεροι από 11.000 από τους εγγεγραμμένους συμμετέχοντες προέρχονται από μειονοτικές κοινότητες, εκπροσωπώντας το 37% του συνολικού αριθμού συμμετεχόντων στην δοκιμή. Από αυτόν τον αριθμό, 6.000 συμμετέχοντες είναι Ισπανόφωνης ή Λατινικής καταγωγής, και περισσότεροι από 3.000 συμμετέχοντες είναι Μαύροι ή Αφροαμερικανοί.

«Η ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής στην Φάση 3 της δοκιμής COVE αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την κλινική ανάπτυξη του mRNA-1273, του υποψήφιου εμβολίου μας για τον COVID-19. Πραγματικά είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες σε όλους τους συμμετέχοντες στην δοκιμή μας. Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε τους ερευνητές και συνεργάτες μας στα κέντρα διεξαγωγής δοκιμών, όπως οι συνεργάτες μας από τις εταιρείες PPD και NIH, καθώς επίσης και την εξειδικευμένη ομάδα της Moderna για την στήριξη τους στην ολοκλήρωση της εγγραφής», ανέφερε σε σχετική δήλωσή του ο Στεφάν Μπανσέλ, Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna.

Και συμπλήρωσε ότι «η Moderna δεσμεύεται για την διεξαγωγή ενδελεχούς επιστημονικής έρευνας και για τα υψηλότερα επίπεδα ποιότητας δεδομένων. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τις ρυθμιστικές αρχές για να εξελίξουμε περαιτέρω το mRNA-1273, το οποίο ελπίζουμε ότι θα συμβάλλει στην καταπολέμηση και εξάλειψη της πανδημίας του COVID-19».

Τα αποτελέσματα της Moderna έρχονται να προστεθούν στα ενθαρρυντικά συμπεράσματα που προέκυψαν την προηγούμενη εβδομάδα από τις κλινικές δοκιμές ενός άλλου υπό δοκιμή εμβολίου, αυτό των εταιρειών Pfizer/BioNTech, τα οποία έδειξαν αποτελεσματικότητα 90%.

Ωστόσο το εμβόλιο της Moderna δεν αναμένεται να είναι διαθέσιμο εκτός ΗΠΑ πριν τη νέα χρονιά. Η φαρμακοβιομηχανία δήλωσε ότι 20 εκατομμύρια δόσεις θα είναι έτοιμες για να ταξιδέψουν προς τις ΗΠΑ πριν το τέλος του 2020 και εξέφρασε την ελπίδα να κατασκευάσει ακόμη 500.000.000 – 1.000.000.000 την επόμενη χρονιά για παγκόσμια χρήση.

«Θα έχουμε ένα εμβόλιο που μπορεί να σταματήσει την Covid-19», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη ο πρόεδρος της Moderna Stephen Hoge.

To εμβόλιο της Moderna βασίζεται σε παρόμοια τεχνολογία mRNA με εκείνο της BioNTECH ενώ αναμένεται να αξιολογηθεί περαιτέρω από τον FDA.

Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι υπήρξαν 11 σοβαρές μολύνσεις Covid κατά τη δοκιμή, αλλά καμία δεν ήταν μεταξύ των ατόμων που είχαν εμβολιαστεί. 

«Η συνολική αποτελεσματικότητα ήταν αξιοσημείωτη ... είναι μια υπέροχη μέρα», δήλωσε ο Ταλ Ζακ, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Moderna.

Κόπωση, πονοκέφαλοι, μυϊκοί πόνοι οι παρενέργειες του εμβολίου

Σύμφωνα με τη Moderna δεν προέκυψαν σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια τους εμβολίου της, με τις περισσότερες παρενέργειες να είναι ήπιες έως μέτριες και βραχύβιες. Μεταξύ των ανεπιθύμητων παρενεργειών, που αναφέρθηκαν ήταν ο πόνος στο σημείο της ένεσης στο 2,7% των εθελοντών μετά την πρώτη δόση. Μετά τη δεύτερη, οι πιο σημαντικές παρενέργειες περιελάμβαναν κόπωση στο 9,7%, μυϊκό πόνο στο 9% και πόνο στις αρθρώσεις στο 5%. Άλλοι παραπονέθηκαν για πονοκεφάλους κι άλλους πόνους ή κοκκινίλα στο σημείο της ένεσης.

 

«Είναι πολύ καλά νέα πράγματα να έχουμε άλλο ένα εμβόλιο με παρόμοια αποτελέσματα αποτελεσματικότητας, όπως εκείνα της Pfizer την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε η καθηγήτρια Παγκόσμιας Έρευνας για την Υγεία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Τρούντι Λανγκ στον Guardian. «Πρόκειται για άλλη μια ενδιάμεση ανάλυση, πράγμα που σημαίνει ότι μεταξύ των εμβολιασμένων εθελοντών υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις για να προσδώσουν στατιστική σημασία (…) Είναι πραγματικά ενθαρρυντικό νέο και δείχνει ότι είναι υπαρκτή πιθανότητα ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 κι ότι με την ύπαρξη περισσοτέρων του ενός τροφοδοτών θα διασφαλιστεί καλύτερα και πιο ισότιμα η διάθεση του εμβολίου ανά την υφήλιο».

Κυριακίδου: Ενθαρρυντικά νέα

Για "περισσότερα ενθαρρυντικά νέα μετά τη δημοσίευση επιτυχημένων αποτελεσμάτων των δοκιμών σήμερα", έκανε λόγο η αρμόδια για θέματα υγείας Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δοκιμών του εμβολίου της αμερικάνικης εταιρείας Moderna για τον COVID19. Η Επίτροπος  τόνισε ότι "κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια". Σημείωσε δε την υπογραφή τελικών συμβολαίων αγοράς με τη Pfizer BioNTech, "αργότερα μέσα στην εβδομάδα".

Ταυτόχρονα ο Ευρωπαϊκός Ορνανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι ξεκινά κυλιόμενη αξιολόγηση των δεδομένων του εμβολίου της Moderna. Oι ανακοινώσεις της εταιρείας κάνουν λόγο για 94,5% αποτελεσματικότητα, ακόμα και στην πρόληψη των πολύ σοβαρών μολύνσεων με COVID19.

Στις 24 Αυγούστου, η Κομισιόν ολοκλήρωσε τις διερευνητικές συνομιλίες με τη Moderna για την αγορά πιθανού εμβολίου COVID-19.

Η σχεδιαζόμενη σύμβαση με τη Moderna θα παράσχει τη δυνατότητα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν το εμβόλιο, καθώς και να το δωρίσουν σε χώρες χαμηλότερου και μεσαίου εισοδήματος ή να το ανακατευθύνουν σε ευρωπαϊκές χώρες.

Η Moderna είναι μια εταιρεία που εδρεύει στις ΗΠΑ και είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη μιας νέας κατηγορίας εμβολίων με βάση το αγγελιαφόρο RNA (mRNA). Το mRNA διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στην ανθρώπινη βιολογία, μεταφέροντας τις οδηγίες που κατευθύνουν τα κύτταρα στο σώμα να συνθέσουν πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών που μπορούν να προλαμβάνουν ή να καταπολεμούν νόσους.

Οι διερευνητικές συνομιλίες  έχουν ως στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία προαγοράς που θα χρηματοδοτηθεί από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης, το οποίο διαθέτει κονδύλια που προορίζονται για τη δημιουργία χαρτοφυλακίου πιθανών εμβολίων τα οποία θα διαθέτουν διαφορετικά προφίλ και θα παρασκευάζονται από διαφορετικές εταιρείες.

Με αυτό τον τρόπο, η Koμισιόν θα διαθέτει ένα συμβατικό πλαίσιο για την αρχική αγορά 80 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, συν τη δυνατότητα αγοράς έως 80 επιπλέον εκατομμυρίων δόσεων, μόλις ένα εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της COVID-19. Η Κομισιόν συνεχίζει εντατικές συζητήσεις και με άλλους παρασκευαστές εμβολίων.

Η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου είχε δηλώσει τότε ότι "τα σημερινά αποτελέσματα των συνομιλιών μας με τη Moderna δείχνουν ότι υλοποιούμε τη δέσμευσή μας για πρόσβαση σε ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Με χαρά διαπιστώνω ότι συνεχίζουμε την εκπλήρωση του στόχου μας για ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων, γεγονός αναγκαίο για να εξασφαλιστεί η τελική επιτυχία και προστασία των πολιτών μας από τον κορωνοϊό".

Κορονοϊός: Ράλι στις αγορές μετά την ανακοίνωση της Moderna για το εμβόλιο

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα