Βήχας και πυρετός: Είναι γρίπη ή COVID-19; Πώς θα τα ξεχωρίσετε

Η εποχική γρίπη και η COVID-19 αποτελούν δύο μολυσματικές ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, που προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς. Η μεν COVID-19 προκαλείται από μόλυνση από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, ενώ η γρίπη από τον ιό της γρίπης Η1Ν1. Με βάση τις οδηγίες και τις πληροφορίες του Αμερικανικού CDC (Centers for Disease Control and Prevention, δηλαδή του  Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ) παραθέτουμε τις διαφορές και τις ομοιότητες ανάμεσα στις δύο αναπνευστικές λοιμώξεις.

Υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές ανάμεσα στη γρίπη και την COVID-19. Για παράδειγμα, η δεύτερη φαίνεται πως εξαπλώνεται πιο εύκολα από τη γρίπη και προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια σε κάποιους ανθρώπους, ενώ μπορεί να χρειάζεται και περισσότερο χρόνο για την εκδήλωση των συμπτωμάτων της, με τους ανθρώπους να μεταδίδουν τον ιό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μια ακόμα σημαντική διαφορά είναι ότι υπάρχει ήδη εμβόλιο κατά της γρίπης, σε αντίθεση με την COVID-19. Έτσι, ο καλύτερος τρόπος προστασίας από τη λοίμωξη αυτή προς το παρόν είναι η αποφυγή έκθεσης στον ιό.

Επειδή κάποια από τα συμπτώματα των δύο ασθενειών είναι παρόμοια, πολλές φορές είναι δύσκολο να διακρίνουμε τις διαφορές βάσει συμπτωματολογίας, γι’αυτό και ο έλεγχος μέσω τεστ κρίνεται απαραίτητος για τη διάγνωση. Γρίπη και COVID-19 παρουσιάζουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, ωστόσο υπάρχουν κάποιες βασικές διαφορές που μας βοηθούν να τις ξεχωρίσουμε.
Ας δούμε μερικά από τα ήδη γνωστά στοιχεία.

Ομοιότητες ...

διαβάστε αναλυτικά στο ourlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ