Υπέρταση: Πότε η συνδέεται με την άνοια – Τι να προσέχετε

Υπέρταση: Πότε η συνδέεται με την άνοια – Τι να προσέχετε

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) σπάνια προκαλεί συμπτώματα. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική δύναμη και τριβή του αίματος που πιέζει τα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα. Και ενώ η μεγαλύτερη απειλή μπορεί να είναι για την καρδιά σας, ο εγκέφαλός σας μπορεί επίσης να υποφέρει.
 
Ακόμη και μικρού βαθμού υπέρταση στην μέση ηλικία έχει συνδεθεί με 30% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας δύο δεκαετίες αργότερα. Ωστόσο, η λήψη φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να αποφύγουν αυτόν τον κίνδυνο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA.
 
Η έρευνα περιελάμβανε ευρήματα από 12 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 92.000 άτομα συνολικά. Η μέση συστολική αρτηριακή τους πίεση ήταν 154 mm Hg, η μέση διαστολική τους ένδειξη ήταν 83 mm Hg. Μετά από μια περίοδο παρακολούθησης (περίπου τέσσερα χρόνια κατά μέσο όρο), ο κίνδυνος άνοιας (γνωστική εξασθένηση) ήταν περίπου 7% χαμηλότερος μεταξύ των ατόμων που έλαβαν φάρμακα για την υπέρταση σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν.

"Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη σκέψη ότι η μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι πιθανό να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της γνωστικής βλάβης", ανέφερε ο δρ. Steven Greenberg, καθηγητής νευρολογίας στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Άτομα με γνωστική εξασθένηση έχουν δυσκολία στο να θυμούνται και να μαθαίνουν νέα πράγματα και έχουν πρόβλημα με τη συγκέντρωση και την λήψη αποφάσεων. Η κατάσταση είναι συχνά πρόδρομος για την άνοια, η οποία αναφέρεται σε πιο σοβαρά προβλήματα μνήμης και σκέψης που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή.


Οι επιπτώσεις που παρουσιάζει η υπέρταση διαβάστε αναλυτικά στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα