Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, που τείνουν να γίνουν η νέα πραγματικότητα στην καθημερινή μας διατροφή, σχετίζονται με αλλαγές στα χρωμοσώματα, που οδηγούν σε βιολογική γήρανση – Δείτε ποια είναι και βγάλτε τα από τη διατροφή σας σήμερα κιόλας!
Νέα μελέτη αναδεικνύει τη σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (UPF) και στη μείωση του μήκους των τελομερών, τμήματα των χρωμοσωμάτων που συχνά χρησιμοποιούνται ως δείκτες της βιολογικής ηλικίας.
Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECOICO 2020), υποστηρίζει ότι τα άτομα με υψηλή κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (περισσότερες από 3 μερίδες/ημέρα) είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν μικρότερα τελομερή, στοιχείο που αποτελεί δείκτη της βιολογικής γήρανσης σε κυτταρικό επίπεδο, υποδεικνύοντας ότι η διατροφή μπορεί να προκαλεί την ταχύτερη γήρανση των κυττάρων.
Τα τελομερή είναι δομές που σχηματίζονται από ένα τμήμα του DNA μαζί με...