Βράζει η επιδημία στα βόρεια σύνορα μας. Τι είπε ο Σύψας για πανηγύρια και εμβόλιο

Το ενδεχόμενο να απαγορευτούν ξανά στο εγγύς μέλλον οι συναθροίσεις στα μπαρ και τα πανηγύρια φαίνεται πως εξετάζει η κυβέρνηση, σε περίπτωση που τα κρούσματα κορωνοϊού αυξηθούν τις επόμενες ημέρες.

Όπως τόνισε χθες ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, από την ημέρα που άνοιξαν τα σύνορα επιβεβαιώθηκαν περίπου 450 κρούσματα, αλλά και 120 «ορφανά» σε Έλληνες πολίτες. «Ο ιός είναι εδώ, περιμένει τα λάθη μας. Στα βόρεια σύνορά μας “βράζει” η επιδημία», προειδοποίησε ο καθηγητής, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή και τόνισε πως οι ταξιδιωτικές αποφάσεις θα αλλάζουν κάθε μέρα, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση κάθε χώρας.

Αναφερόμενος στις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν τα τελευταία 48ωρα σε πανηγύρια, ο καθηγητής προειδοποίησε πως αν συνεχιστεί αυτή η χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας είναι θέμα χρόνου να υπάρξει συρροή δεκάδων ή και εκατοντάδων κρουσμάτων. «Παίζουμε με τη φωτιά. Δεν είναι θέμα αν θα γίνει. Θα γίνει, αν συνεχίσουμε έτσι», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, οι επιλογές που έχουμε είναι από τη μία η σωστή επιτήρηση της επιδημίας και η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, προκειμένου να διασωθούν η υγεία αλλά και η οικονομία μας, και από την άλλη η απροσεξία και -κατ’ επέκταση- η οικονομική καταστροφή της χώρας. «Αν παίζουμε με την επιδημία, παίζουμε και με την οικονομία», τόνισε.
Μεγάλο στοίχημα

Σε ερώτηση σχετικά με το εμβόλιο, ο καθηγητής ανέφερε πως υπάρχουν τουλάχιστον δύο, τα οποία δοκιμάζονται σε κλινικές μελέτες και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο έως το τέλος του έτους να δοθεί αδειοδότηση για ένα εκ των δύο. «Από εκεί και πέρα, ακολουθεί το μεγάλο στοίχημα της μαζικής παραγωγής και της διανομής τους με σωστό τρόπο σε όλη την υφήλιο», υπογράμμισε.

Όσο για τη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης», ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας ξεκαθάρισε πως για να επιτευχθεί αυτή, θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του ελληνικού πληθυσμού. «Θέλουμε 7.000.000 δόσεις ή 14.000.000, αν είναι σε δύο δόσεις το εμβόλιο», κατέληξε.

    Δείτε τις δηλώσεις του καθηγητή Λοιμωξιολογίας:

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα