Πώς η ζέστη επηρεάζει την όρεξη – Γιατί τρώμε λιγότερο

Πώς η ζέστη επηρεάζει την όρεξη – Γιατί τρώμε λιγότερο

Μερικοί άνθρωποι λένε ότι η όρεξή τους μειώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, επειδή περνούν περισσότερο χρόνο στην ζέστη.

Όμως, το ότι γενικότερα τρώμε λιγότερο όταν έχει ζέστη είναι απλώς μια… παρενέργεια του καλοκαιριού, ή υπάρχει επιστημονικός λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό; Ίσως και τα δύο είναι η απάντηση...

Έρευνα έχει επισημάνει την σημασία "θερμορύθμισης" (η ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει την θερμοκρασία του) για να εξηγήσει την μειωμένη όρεξη όταν έχει ζέστη. Βασικά, γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση τροφής παρέχει ενέργεια. Με αυτήν την ενέργεια, μπορούμε να δημιουργήσουμε θερμότητα για να βοηθήσουμε στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός μας. Όταν κάνει κρύο, ορισμένοι υποθέτουν ότι τρώμε περισσότερο, επειδή το σώμα μας χρειάζεται να παράγει περισσότερη θερμότητα. Και, από την άλλη πλευρά, όταν κάνει ζέστη, χρειάζεται να παράγουμε λιγότερη θερμότητα, οπότε θεωρητικά τρώμε και λιγότερο.

Αυτό είναι αλήθεια, αλλά μόνο η… μισή. Υπάρχουν πολλοί άλλοι εξωτερικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την όρεξη και τα αισθήματα κορεσμού. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε επιθυμία για ελαφρύτερα, πιο ενυδατικά τρόφιμα σε σχέση με τα βαρύτερα, ή πιο αλατισμένα τρόφιμα το καλοκαίρι, επειδή έχουν δροσιστική γεύση. Ή, ίσως να μην έχετε χρόνο να φάτε ένα πλήρες γεύμα όταν είστε συχνά έξω, ή κάθεστε στην παραλία όλη την ημέρα, οπότε επιλέγετε μερικά μικρότερα γεύματα παρά λίγα και μεγαλύτερα.

Προσοχή: Πότε η μειωμένη όρεξη είναι πιο σοβαρό σημάδι υγείας

Αν και η μειωμένη όρεξη είναι κάτι αναμενόμενο στη ζέστη, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό. Άτομα που αντιμετωπίζουν εποχιακή συναισθηματική διαταραχή το καλοκαίρι μπορεί να παρατηρήσουν ότι έχουν μειωμένη όρεξη καθώς και προβλήματα ύπνου, αύξηση βάρους και άγχος. Η θερμική ασθένεια ή το εγκεφαλικό είναι μια άλλη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αλλαγή στην όρεξη. Εάν ασκείστε εν μέσω καύσωνα, αυτό μπορεί να σας θέσει σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θερμοπληξίας, οπότε δεν πρέπει να παραβλέψετε αυτά τα συμπτώματα.

Ακούτε το σώμα σας...

Για όλους αυτούς τους διάφορους λόγους, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αφουγκράζεστε τις φυσικές ενδείξεις πείνας του σώματός σας το καλοκαίρι και να διασφαλίζετε ότι λαμβάνετε αρκετά θρεπτικά συστατικά για να καλύψετε τις ανάγκες σας. Το να είστε πάντα καλά ενυδατωμένοι είναι επίσης κλειδί για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματός σας και για την αναπλήρωση υγρών που χάνετε από τον ιδρώτα.

Πηγή: iatropedia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα