Ελπιδοφόρα αποτελέσματα στη θεραπεία του COVID19 με το Raloxifene

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα στη θεραπεία του COVID19 με το Raloxifene

Η κοινοπραξία Exscalate4CoV που χρηματοδοτείται από την ΕΕ ανακοίνωσε ότι ένα ήδη καταχωρισμένο γενόσημο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, το Raloxifene, θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για ασθενείς με COVID-19 με ήπια συμπτωματική λοίμωξη, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η κοινοπραξία χρησιμοποιεί μια πλατφόρμα υπερυπολογιστών που υποστηρίζεται από την ΕΕ, μια από τις πιο ισχυρές στον κόσμο, για να ελέγξει την πιθανή επίδραση γνωστών μορίων στην γονιδιωματική δομή του κορωνοϊού.

Όπως ανακοινώθηκε η κοινοπραξία έχει ήδη δοκιμάσει σχεδόν 400.000 μόρια χρησιμοποιώντας τους υπερυπολογιστές της. 7.000 μόρια προεπιλέχθηκαν και δοκιμάστηκαν περαιτέρω in vitro. Η ραλοξιφαίνη εμφανίστηκε ως ένα πολλά υποσχόμενο μόριο: σύμφωνα με το έργο, θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό στον αποκλεισμό της αναπαραγωγής του ιού στα κύτταρα, και έτσι θα μπορούσε να συγκρατήσει την εξέλιξη της νόσου.

Οι ερευνητές έχουν δείξει ότι τα πλεονεκτήματά του περιλαμβάνουν την υψηλή ανεκτικότητα του ασθενούς, την ασφάλεια και το καθιερωμένο τοξικολογικό προφίλ. Ως επόμενο βήμα, η κοινοπραξία θα συζητήσει με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων πώς να προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές για να αξιολογήσει τη νέα πιθανή χρήση του Raloxifene. Εάν είναι επιτυχές, το φάρμακο θα μπορούσε να διατεθεί γρήγορα σε μεγάλες ποσότητες και με χαμηλό κόστος.

Η Mariya Gabriel,  Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία χαιρέτισε τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα της Exscalate4CoV και ο Thierry  Breton, Επίτροπος για την εσωτερική αγορά τόνισε ότι θα συνεχίσουμε να κινητοποιούμε όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, για την καταπολέμηση του κορωνοϊού".

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα