Κορονοϊός και εγκυμοσύνη: Είναι επικίνδυνος για μητέρα ή έμβρυο; Τα νέα επιστημονικά ευρήματα

Κορονοϊός και εγκυμοσύνη: Είναι επικίνδυνος για μητέρα ή έμβρυο; Τα νέα επιστημονικά ευρήματα

Μολονότι οι έγκυες δεν φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, η νόσος Covid-19 συνδέεται με μεγαλύτερα ποσοστά καισαρικών και πρόωρων τοκετών, ενώ ο ιός είναι πιθανό ότι μπορεί να διασχίσει τον πλακούντα και να μεταδοθεί από τη μητέρα στο έμβρυο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από επιστημονικές μελέτες.

Καθώς περνάει ο καιρός, ξεκαθαρίζει περισσότερο το αρχικά ασαφές τοπίο γύρω από τη σχέση του νέου ιού με την εγκυμοσύνη και τους πιθανούς κινδύνους που αυτός εγκυμονεί.

Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί χιλιάδες γεννήσεις εν μέσω πανδημίας.

Με βάση αυτές, πολλοί γιατροί δηλώνουν ανακουφισμένοι, σύμφωνα με το New Scientist, που βλέπουν ότι η Covid-19 δεν δείχνει θανατηφόρα όπως το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) του 2002-03, που προκάλεσε ο προηγούμενος κορωνοϊός SARS-CoV και το οποίο σκότωσε περίπου μία στις τέσσερις εγκύους που είχαν μολυνθεί.

Στην πραγματικότητα, ο νέος κορωνοϊός δεν φαίνεται να προκαλεί καθόλου συμπτώματα στις περισσότερες εγκύους.

Η έως τώρα εμπειρία δείχνει ότι οι έγκυες δεν κινδυνεύουν περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό, όταν μολύνονται από το νέο ιό, ακόμη και όταν έχουν σοβαρά συμπτώματα.

Πάντως μερικές από τις έγκυες που νόσησαν σοβαρά με Covid-19, πέθαναν.

Έρευνα στη Βρετανία, με επικεφαλής τη δρα Μάριαν Νάιτ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έδειξε ότι από τις 427 εγκύους με Covid-19 που εισήχθησαν σε νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας, τρεις πέθαναν και άλλες εννέα παρέμειναν σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Σύμφωνα με τη δρα Σόνια Ρασμούσεν του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, δεν είναι ακόμη δυνατό να γίνει αξιόπιστη σύγκριση της θνητότητας των εγκύων με Covid-19 σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, έως ότου μπορούν να συγκριθούν έγκυες και μη έγκυες με παρόμοια ηλικία και ιατρική κατάσταση.

Από την άλλη, ο κορωνοϊός φαίνεται να αυξάνει την πιθανότητα καισαρικής και πρόωρου τοκετού.

Στη μελέτη της Νάιτ στα βρετανικά νοσοκομεία, οι 63 από τους 247 τοκετούς από γυναίκες με Covid-19 ήταν πρόωροι.

Ενώ σε μια άλλη σουηδική μελέτη σε 108 γυναίκες με κορωνοϊό που γέννησαν, εννέα στα δέκα μωρά (91%) γεννήθηκαν με καισαρική.

Ο δρ Έντουαρντ Μούλινς του Imperial College του Λονδίνου εκτιμά ότι σε μερικές περιπτώσεις κύησης η νόσος Covid-19 «πυροδότησε» τον πρόωρο τοκετό, ενώ σε άλλες περιπτώσεις απλώς οι γιατροί επέσπευσαν τη γέννα για προληπτικούς λόγους, ώστε να προστατεύσουν την υγεία της μητέρας.

Ακόμη, όπως δείχνει η έρευνα της Νάιτ, το ένα στα 20 μωρά που γεννήθηκε από μητέρα με Covid-19, βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό, ενώ πέντε μωρά πέθαναν (αλλά μόνο οι δύο θάνατοι φαίνεται να σχετίζονται με τον ιό).

Επίσης έχουν αναφερθεί περιστατικά αποβολών και θνησιγενών μωρών σε γυναίκες με Covid-19, αλλά είναι ασαφές αν πράγματι οφείλονταν στη νόσο.

«Είναι δύσκολο να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης», παραδέχθηκε ο δρ Άντριου Σέναν του Βασιλικού Κολλεγίου (King's) του Λονδίνου.

Πιο βέβαιο είναι ότι ο κορονοϊός μπορεί να περάσει από τη μητέρα στο έμβρυο μέσω του πλακούντα

. Ένας μικρός αριθμός μωρών που γεννήθηκαν από γυναίκες με Covid-19, βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό αμέσως μετά τη γέννηση τους, συνεπώς είναι απίθανο να κόλλησαν τον ιό μετά τη γέννα. Επίσης σε μια γυναίκα, που η εγκυμοσύνη διακόπηκε την 22η εβδομάδα, ο κορονοϊός βρέθηκε στον πλακούντα της.

Όμως, σύμφωνα με τον Σέναν, η διάσχιση του πλακούντα από τον ιό πρέπει να είναι σπάνιο και όχι συχνό φαινόμενο.

Σχετική άγνοια υπάρχει ακόμη, όσον αφορά το πώς ο κορονοϊός μπορεί να επηρεάσει το αναπτυσσόμενο έμβρυο μέσα στη μήτρα. Μερικοί άλλοι ιοί (π.χ. ο Ζίκα) μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλο του μωρού, ιδίως στο αρχικό στάδιο της κύησης, όταν τα όργανα ακόμη αναπτύσσονται.

Όμως τι ακριβώς μπορεί να κάνει ο νέος ιός στο έμβρυο - αν κάνει κάτι- παραμένει άγνωστο. Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα νεογέννητα που είναι θετικά στον κορονοϊό, έχουν αναρρώσει καλά έως τώρα.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το βασικό μήνυμα προς τις εγκύους είναι να παίρνουν κάθε δυνατή προφύλαξη, ώστε να μην μολυνθούν από τον κορωνοϊό.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα