Καθηγητής Πνευμονολογίας: Καμία επιστημονική τεκμηρίωση ότι οι υφασμάτινες μάσκες παρέχουν προστασία

Καθηγητής Πνευμονολογίας: Καμία επιστημονική τεκμηρίωση ότι οι υφασμάτινες μάσκες παρέχουν προστασία

Θα πρέπει όλοι να εκπαιδευτούμε στη χρήση της μάσκας, τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως στην καλύτερη των περιπτώσεων, μια σωστή μάσκα, χειρουργική, μπορεί να μας προστατεύσει μόνο μερικώς, όπως εξήγησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε πως η χρήση της μάσκας θα είναι απαραίτητη κατά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού, ωστόσο δεν πρέπει να μας παρασύρει το ότι φοράμε μάσκα και να μην τηρούμε τα υπόλοιπα μέτρα.

Εφόσον πρόκειται για μάσκες μίας χρήσεως πρέπει κάθε φορά που θα μπαίνουμε σε χώρο συνωστισμού να φοράμε διαφορετική, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χρήση υφασμάτινων μασκών, τις οποίες θα πλένουμε και θα ξαναφοράμε είναι ένας καλός μηχανισμός για να αποφύγουμε το πρόστιμο αλλά και για να κολλήσουμε οτιδήποτε. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι μειώνει κάποια μόλυνση η υφασμάτινη μάσκα, τόνισε, υπάρχει μόνο η κοινή λογική πως αν είναι στεγνή συγκρατεί κάποια σωματίδια.

Είναι ένα παιχνίδι του μυαλού χωρίς καμία τεκμηρίωση, ότι αντί να η φορέσω τίποτα ας βάλω μια υφασμάτινη μάσκα, κάτι θα συγκρατήσει, συνέχισε.

Οδηγίες για τη σωστή τοποθέτηση και αφαίρεση της μάσκας έδωσε στη δημοσιότητα και ο ΕΟΔΥ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO