Νόσος της Νάξου: Η ασθένεια που σκοτώνει νέους –Τα συμπτώματα και η ιστορία της

 Ένα από τα ωραιότερα νησιά των Κυκλάδων, η Νάξος με τις μαγευτικές παραλίες έχει τη δική της νόσο.

Πρόκειται για μια κληρονομική μυοκαρδιοπάθεια που ενδημεί στην περιοχή της Μεσογείου και αποτελεί σημαντική αιτία αιφνίδιου θανάτου νέων ανθρώπων. Πολύ πριν ανακαλυφθεί από τους γιατρούς, είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο νέοι μέχρι και τα 30 έτη, να πεθαίνουν πρόωρα και ξαφνικά.

Τη δεκαετία του 1980 όμως η επιστημονική κοινότητα προχώρησε στην διαλεύκανση αυτών των θανάτων, με την εύρεση της ασθένειας που πλήττει το νησί και κληρονομείται από γενιά σε γενιά.

Η νόσος πλήττει παγκοσμίως 1 στα 5.000 άτομα, αλλά στη Νάξο 8 στα 100! Η γονιδιακή μετάλλαξη, τα πυκνά σγουρά μαλλιά και οι δερματικές αλλοιώσεις που μοιάζουν με κάλους στα χέρια είναι ο χαρακτηριστικός «φαινότυπος» των ασθενών με νόσο Νάξου.

Η νόσος κληρονομείται από τους γονείς εφόσον φέρουν το μεταλλαγμένο γονίδιο – αν και οι δύο είναι φορείς, έχουν σε κάθε κύηση 25% πιθανότητες να γεννηθεί το παιδί τους με νόσο Νάξου.

Τα ευχάριστα νέα έρχονται από το Υπουργείο Υγείας όμως, που εξασφάλισε κονδύλια για έλεγχο όλων των παιδιών που συνδέονται με το νησί, ώστε να απαλειφθεί αυτή η ασθένεια.

Ιστορικά η ανακάλυψη του γονιδίου Νάξος, ήταν η πρώτη φορά παγκοσμίως στην ιστορία της κλινικής καρδιολογίας, όπου η εφαρμογή της γενετικής επιστήμης στην αντιμετώπιση μιας μυοκαρδιοπάθειας ήταν γεγονός.

Πηγή: Cyclades24.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα