Κοιλιοκάκη: Η θεραπεία που ξαναβάζει τη γλουτένη στο πιάτο των ασθενών

Νέα τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα σε πάσχοντες από κοιλιοκάκη να φάνε ανεμπόδιστα γλουτένη με σημαντική μείωση της φλεγμονώδους αντίδρασης του οργανισμού

Τη δυνατότητα ανοχής στη γλουτένη μπορεί να δημιουργήσει στους ασθενείς με κοιλιοκάκη νέα τεχνολογία που αναπτύχθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Northwestern και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Γαστρεντερολογίας στη Βαρκελώνη.

Μετά τη θεραπεία, οι ασθενείς ήταν σε θέση να τρώνε γλουτένη με σημαντική μείωση της φλεγμονής. Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης μια τάση προς την προστασία του λεπτού εντέρου των ασθενών από την κατανάλωση γλουτένης.

Η τεχνολογία συνίσταται σε ένα βιοδιασπώμενο νανοσωματίδιο που περιέχει γλουτένη και εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα ότι το αντίγονο (αλλεργιογόνο) είναι ασφαλές. Το νανοσωματίδιο δρα σαν Δούρειος ίππος, κρύβοντας το αλλεργιογόνο σε ένα φιλικό κέλυφος, ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να μην του επιτεθεί. Πέρα από την κοιλιοκάκη, τα ευρήματα ενδέχεται να θέτουν τις βάσεις για τη θεραπεία πλήθους άλλων ασθενειών και αλλεργιών, συμπεριλαμβανομένης της σκλήρυνσης κατά πλάκας, του διαβήτη τύπου 1 και της αλλεργίας στα φιστίκια.

Η τεχνολογία αναπτύχθηκε στο εργαστήριο του Stephen Miller, καθηγητή μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα