Καρκίνος του προστάτη: Τα τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο

Άσχημα νέα για όσους αρέσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα: σύμφωνα με συγκριτική μελέτη της περίφημης Mayo Clinic, που ήλεγξε τα αποτελέσματα ερευνών από το 2006 ως το 2017 και αφορούσαν περισσότερους από ένα εκατομμύριο άνδρες, έδειξε ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως τυρί και γάλα αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
 
Αντιθέτως μια δίαιτα που στηρίζεται σε φυτικά προϊόντα μειώνει τον κίνδυνο αυτό ή στη χειρότερη περίπτωση δεν αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.
 
Κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 175.000 νέα κρούσματα καρκίνου του προστάτη, κάνοντάς τον την πιο διαδεδομένη μορφή καρκίνου στους άνδρες, μετά τον καρκίνο του δέρματος, ενώ στις ΗΠΑ ο καρκίνος του προστάτη σκοτώνει περίπου 32.000 άτομα ετησίως.
 
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχει συσχέτιση με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη, αν και τονίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει ευρύτερη και πιο στοχευμένη έρευνα για να καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα.
 
Από την άλλη, μελέτες που έδειξαν ότι τα μανιτάρια μπορούν να σταματήσουν την ανάπτυξη του συγκεκριμένου καρκίνου αντιμετωπίζονται με προσοχή από τους επιστήμονες, οι οποίοι τονίζουν ότι δεν υπάρχουν «μαγικές» τροφές που λειτουργούν αποτρεπτικά.
 
Αντιθέτως, τονίζουν ότι μια ισορροπημένη δίαιτα είναι το κλειδί για συνολικά καλύτερη υγεία.

Newsweek

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα