Αλλάζουν όλα στην Υγεία: Μπαίνουν στο ΕΣΥ και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές

Αλλάζουν όλα στην Υγεία: Μπαίνουν στο ΕΣΥ και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές

Σε ριζικές αλλαγές στη Δημόσια Υγεία προσανατολίζεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη δρομολογούνται πέντε μεγάλες «τομές», με στόχο τον περιορισμό των ράντζων και την ταχύτερη πρόσβαση τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείες (ΜΕΘ).
1. Ανακατανοµή κλινών µε βάση τις ανάγκες

Μία από τις πρώτες κινήσεις που επιδιώκεται να υλοποιηθούν τις επόµενες εβδοµάδες είναι να αυξηθεί ο αριθµός των διαθέσιµων κρεβατιών στις κλινικές που σήµερα παρουσιάζουν µεγάλη κίνηση.

Θα επιδιωχθεί ανακατανοµή των κλινών ανά κλινική µε βάση τα δεδοµένα των εισαγωγών. Στόχος είναι να εξαφανιστούν τα ράντζα, ένα φαινόµενο που υπάρχει χρόνια και συνεχίζει να βασανίζει ασθενείς και προσωπικό.
2. Ανανέωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών

Τις επόμενες εβδομάδες σχεδιάζεται να ξεκινήσει η ανανέωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), τα οποία θα γίνουν αυτόνομα και θα βρίσκονται σε διασύνδεση με το ΕΚΑΒ, ώστε να μεταφέρονται απευθείας οι ασθενείς με τα ασθενοφόρα.

Στο ίδιο πλαίσιο, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προγραμματίζει να ορίσει ειδικές ομάδες που θα παραλαμβάνουν τους ασθενείς στα ΤΕΠ.

Αυτό φαίνεται ότι θα πρέπει να συνδυαστεί με τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών που έχουν προαναγγελθεί για φέτος.
3. Νοσηλεία στο ΕΣΥ με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες

Ένα νέο σύστημα νοσηλείας στο ΕΣΥ, ακόμη και για όσους διαθέτουν ιδιωτική ασφάλιση, θα εισαγάγει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Όπως προανήγγειλε και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στη Βουλή, το υπουργείο σκοπεύει να συνάψει σύμβαση με ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε όποιος ασφαλισμένος επιθυμεί θα μπορεί να νοσηλεύεται στο ΕΣΥ έναντι αμοιβής που θα καταβάλει η ασφαλιστική του εταιρεία.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου ευελπιστεί με τον τρόπο αυτό να αυξήσει τα ταμειακά διαθέσιμα των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά ταυτόχρονα να δώσει την ευκαιρία και στους εργαζόμενους να αυξήσουν τα εισοδήματά τους, αφού θα πληρώνονται ξεχωριστά για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν.
4. Ακτινοθεραπείες και το απόγευμα

Μέσα στις προτεραιότητες των επόμενων εβδομάδων είναι να ξεκινήσουν και οι διπλές βάρδιες στα ακτινοθεραπευτικά τμήματα των νοσοκομείων, κάτι που προανήγγειλε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, θα λειτουργήσουν όσα τμήματα διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό και μπορούν να καλύψουν δύο βάρδιες, ενώ όσα νοσοκομεία δεν έχουν το απαιτούμενο προσωπικό, θα έχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις.

Με βάση τον σχεδιασμό, πάντως, η ολοήμερη λειτουργία των τμημάτων ακτινοθεραπείας θα διαρκεί μέχρι τις 20.00 ή 21.00 το βράδυ. Να σημειωθεί ότι, με βάση και τις καταγγελίες των συλλόγων καρκινοπαθών, η αναμονή για ακτινοθεραπείες μπορεί να ξεπερνά και τους 4-5 μήνες, ανάλογα την περίοδο.
5. Αλλαγή στον τρόπο διοίκησης των νοσοκομείων

Ένα άλλο μοντέλο διοίκησης των νοσοκομείων σχεδιάζει να εφαρμόσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Υγείας.

Θα περιλαμβάνει μάνατζμεντ στα πρότυπα των ιδιωτικών νοσοκομείων, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και την αύξηση των εσόδων για το ΕΣΥ μέσω διαφόρων μεθόδων. Βασική προϋπόθεση είναι όλα να συνεχίζουν να είναι δωρεάν για τους ασθενείς.

Μία από τις πρώτες κινήσεις θα είναι να γίνουν συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να γίνει ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Ταυτόχρονα, θα υπάρξουν αλλαγές και στον τρόπο προμηθειών ώστε και στην περίπτωση αυτή, όπως στα φάρμακα, να γίνονται διαπραγματεύσεις για καλύτερες τιμές αλλά και ενιαίοι διαγωνισμοί. Στόχος είναι να εξασφαλιστούν πόροι οι οποίοι θα αξιοποιηθούν για βελτίωση των υποδομών αλλά και ενίσχυση του προσωπικού.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα