Όσοι κοιμούνται με φως ή ανοικτή τηλεόραση κινδυνεύουν από παχυσαρκία

Όσοι κοιμούνται με φως ή ανοικτή τηλεόραση κινδυνεύουν από παχυσαρκία

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, δείχνει πως οι γυναίκες που κοιμούνται με φως ή ανοικτή τηλεόραση έχουν υψηλότερη πιθανότητα αύξηση του σωματικού βάρους και εμφάνισης παχυσαρκίας.

 

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 43.722 γυναίκες, ηλικίας 35-74 ετών, τις οποίες παρακολούθησαν για 5 χρόνια. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν ότι οι γυναίκες που συνήθιζαν να κοιμούνται με φως ή με την τηλεόραση ανοικτή είχαν 17% υψηλότερη πιθανότητα αύξησης του βάρους τους κατά 5 κιλά. Από την άλλη, η χρήση μικρού φωτός νυκτός δε φάνηκε να συνδέεται με αύξηση του βάρους.

 

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η παραπάνω συσχέτιση είναι πιθανό να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, που έχουν να κάνουν με ατομικά χαρακτηριστικά ή συνήθειες του τρόπου ζωής. Από την άλλη, δεν αποκλείεται η έκθεση σε τεχνητό φως κατά τη διάρκεια της νύχτας να μεταβάλλει τα επίπεδα ορμονών που συνδέονται με το σωματικό βάρος. Κλείνοντας, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματα της μελέτης πιθανόν να αναδεικνύουν μία ακόμη συνήθεια «στόχο» για την πρόληψη της ανεπιθύμητης αύξησης του βάρους και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

 

Πηγή: neadiatrofis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα