HPV: Ποια είναι τα επικίνδυνα στελέχη και πώς συνδέεται με τον καρκίνο;

Ειδικά στην υγεία, η γνώση δεν είναι απλώς δύναμη, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόληψη, τη θεραπεία και την ίαση. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο για τις γυναίκες να γνωρίζουν τη νόσο, αλλά και τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνονται για τον HPV, τα οποία, όμως, επιβάλλονται προς αποφυγήν και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Οι τύποι του HPV

Υπάρχουν πάρα πολλοί τύποι-στελέχη του ιού HPV, οι οποίοι χωρίζονται σε high risk (υψηλού κινδύνου) και σε low risk (χαμηλού κινδύνου). H επικινδυνότητα περιορίζεται στους υψηλού κινδύνου ιούς και κυρίως στα στελέχη 16 και 18 και ενίοτε στα στελέχη 31 και 33, καθώς και σε άλλα στελέχη της κατηγορίας υψηλής επικινδυνότητας.

Πώς μεταδίδεται ο ιός HPV;

Σχεδόν αποκλειστικά με τη σεξουαλική επαφή. Άλλες τυχόν αναφορές σε πετσέτες θαλάσσης, πισίνες, τουαλέτες, αμμουδιά κ.λπ. ανήκουν στη σφαίρα του απίθανου και είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει επιμόλυνση.

Ποιες είναι οι κύριες εστίες εντοπισμού του ιού HPV;

Ο τράχηλος της μήτρας, ο κόλπος, το αιδοίο, η περιπρωκτική περιοχή, το πέος, ο στοματολαρυγγοφάρυγγας. Φαίνεται ότι ο ιός «προτιμά» το θηλυκό φύλο σε αντίθεση με τους άνδρες, που συνήθως είναι απλώς φορείς και σπανίως νοσούν, εντούτοις όμως μεταδίδουν τον ιό.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Κατ’ αρχάς, η γυναίκα μπορεί να μην έχει κανένα απολύτως σύμπτωμα.

Τις περισσότερες φορές όμως εμφανίζεται μια ποικιλία συμπτωμάτων, ήπιων ή και έντονων, όπως:

• Υπερέκκριση κολπικών υγρών.

• Ερυθρότητα.

• Κνησμός.

Η εξέταση για τον εντοπισμό του ιού

Δύο είναι τα τεστ που χρησιμοποιούνται: το Test Pap ή το Thin Prep Τest. Το δεύτερο, αποκαλούμενο και υγρής φάσεως, υπερέχει σε διαγνωστική ακρίβεια της κλασικής συμβατικής μεθόδου (Test Pap), συνοδευόμενο ταυτόχρονα ή σε δεύτερο χρόνο από κολποσκόπηση και ταυτοποίηση του ιού με ειδικό τεστ, εφόσον τα κυτταρολογικά στοιχεία είναι ενδεικτικά και θέτουν υποψία προσβολής από κάποιο στέλεχος. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα Test Pap και Test Thin δεν επιβεβαιώνουν τη μόλυνση, στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, θέτουν την υποψία και επομένως την ανάγκη διερεύνησης και ταυτοποίησης του ιού, κάτι που έχει καθιερωθεί σε προγράμματα κάποιων χωρών (Σουηδία, ΗΠΑ, Ολλανδία,

Αυστραλία κ.λπ.). Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η ταυτοποίηση του ιού κρίνεται απολύτως απαραίτητη, πολύ περισσότερο δε αν βρεθεί στέλεχος high risk, ούτως ώστε να γίνεται καλύτερα η παρακολούθηση και θεραπεία, αλλά και η αποφυγή υπερθεραπειών, που μπορεί να είναι συνέπεια μιας διασταυρούμενης αντίδρασης από στελέχη low risk.

Τι ισχύει για τους άνδρες

Στον άνδρα δεν υπάρχει εξέταση που να πιστοποιεί την ύπαρξη ή μη του ιού, παρά μόνο η κλινική σημειολογία, όπως η εμφάνιση κονδυλωμάτων.

Τι δείχνουν οι μελέτες για τα ποσοστά

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, πάνω από το 70-75% των γυναικών, δηλαδή τρεις στις τέσσερις γυναίκες, θα μολυνθούν από κάποιο στέλεχος του ιού HPV καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, χωρίς βέβαια κατ’ ανάγκην να νοσήσουν. Μάλιστα, είναι πιθανό να μην το αντιληφθούν, να αναπτύξουν αντισώματα και το 90% από αυτούς που μολύνθηκαν να αυτοϊαθούν. Είναι όμως πολύ βαρύνουσα η σημασία της πρόληψης και του ελέγχου της γυναίκας.

Η πρόληψη

Είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός στα νεαρά κορίτσια μέχρι την ηλικία των 14 ετών. Όσον αφορά μεγαλύτερες ηλικίες, αφού πρώτα ελεγχθούν και πιστοποιηθεί ότι δεν είναι φορείς κάποιου στελέχους, μπορούν να εμβολιαστούν. Ο εμβολιασμός βέβαια δε συνεπάγεται ότι η γυναίκα απαλλάσσεται από το να κάνει τον τακτικό και προληπτικό έλεγχο ετησίως, μιας και ο εμβολιασμός δεν καλύπτει όλους τους ιούς HPV.

Η θεραπεία και η αντιμετώπιση μετά τη μόλυνση από τον ιό HPV

Η θεραπευτική αγωγή διαφοροποιείται ανάλογα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τον κυτταρολογικό έλεγχο και το στελέχους του ιού και μπορεί να εκτείνεται από μια τοπική αντιική θεραπεία μέχρι και τοπική εκτομή της βλάβης με laser, συνοδευόμενη πάντοτε με ιστοπαθολογοανατομική εξέταση του δείγματος.

Ο επανέλεγχος

Μετά την ολοκλήρωση της θεραπευτικής αγωγής και εντός ενός τριμήνου γίνεται επανέλεγχος με ένα εκ των προαναφερθέντων τεστ, για να τεκμηριωθεί, ελεγχθεί και πιστοποιηθεί η απαλλαγή από τον ιό και η ίαση.

 

Πηγή: shape.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα