Αναψυκτικά με ζάχαρη: Σε ποια ποσότητα αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Αναψυκτικά με ζάχαρη: Σε ποια ποσότητα αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά αναψυκτικά με ζάχαρη, χυμούς και ενεργειακά ποτά, επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς τους.

Νέα μελέτη σε περισσότερους από 110.000 Αμερικανούς επαγγελματίες υγείας διαπίστωσε ότι όσο περισσότερα ποτά με ζάχαρη έπινε κανείς, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Όσοι έπιναν τουλάχιστον δύο ποτά με ζάχαρη την ημέρα, είχαν περίπου 33% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικά, συγκριτικά με όσους έπινα σπάνια αναψυκτικά ή άλλα ποτά με ζάχαρη.

Ο κίνδυνος ίσχυε ανεξαρτήτως της συνολικής διατροφής και συνηθειών όπως η άσκηση, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

«Παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί τρώνε πολύ συχνά πρόχειρο φαγητό, πρέπει να επικεντρωθούμε στα ποτά με ζάχαρη. Είναι ο μεγαλύτερος συντελεστής πρόσθετης ζάχαρης στη διατροφή των Αμερικανών», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Vasanti Malik, ερευνήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Τα νέα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι τα ποτά με ζάχαρη καθαυτά αυξάνουν τις πιθανότητες θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, είπε η Μαλίκ.

Διευκρίνισε ωστόσο, ότι πολλές μελέτες έχουν συνδέσει τα αναψυκτικά με επιπτώσεις στην υγεία, όπως η πρόσληψη βάρους και ο αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι η αντικατάσταση ενός ποτού με ζάχαρη καθημερινά από την αντίστοιχη εκδοχή του με τεχνητά γλυκαντικά, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Από την άλλη, οι γυναίκες που έπιναν πολλά αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά (light) -τέσσερα ή περισσότερα καθημερινά- είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά την περίοδο της μελέτης.

Η Μαλίκ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα τεχνητά γλυκαντικά να συμβάλλουν στο αποτέλεσμα, πρόσθεσε ωστόσο και μια άλλη πιθανή εξήγηση: αντίστροφη αιτιότητα.

Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες που προσπαθούσαν να χάσουν βάρος ή να διαχειριστούν προβλήματα υγείας, ίσως επέλεγαν τα αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά.

Τα ευρήματα βασίζονται σε πάνω από 37.700 άνδρες επαγγελματίες υγείας και 80.000 γυναίκες νοσηλεύτριες που παρακολουθήθηκαν από τη δεκαετία του 1980 μέχρι το 2014. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σχεδόν 7.900 πέθαναν από καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι άνθρωποι που έπιναν τακτικά ποτά με ζάχαρη, έτειναν να τρώνε περισσότερο κόκκινο κρέας και ζάχαρη και λιγότερα φρούτα και λαχανικά. Ήταν επίσης λιγότερο δραστήριοι, ζύγιζαν περισσότερα κιλά και ήταν πιθανότερο να καπνίζουν, σε σύγκριση με τα άτομα που έπιναν σπάνια τέτοια ποτά.

Ακόμη και όταν η Malik και οι συνεργάτες της έλαβαν υπόψιν τους παραπάνω παράγοντες, η σύνδεση μεταξύ ποτών με ζάχαρη και θανάτων από καρδιαγγειακά, παρέμενε ισχυρή.

Είναι σημαντικό να μειώσει κανείς την προστιθέμενη ζάχαρη στα τρόφιμα. Η υγρή ζάχαρη όμως, είναι άκρως προβληματική, επειδή δεν είναι τόσο χορταστική όσο αυτή των στερεών τροφών, διευκολύνοντας την πρόσληψη περισσότερων θερμίδων.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα