Aχαλασία οισοφάγου: Μια εφιαλτική νόσος – Τα συμπτώματα

Aχαλασία οισοφάγου: Μια εφιαλτική νόσος – Τα συμπτώματα

Εφιαλτική είναι η ζωή των πασχόντων από αχαλασία οισοφάγου, καθώς δεν μπορούν πιούν νερό ούτε να χορτάσουν φαγητό γιατί πνίγονται. Πρόκειται για μία σπάνια χρόνια καλοήθη νόσο που χαρακτηρίζεται από σταδιακά επιδεινούμενη δυσφαγία και δυσκαταποσία. Οι πάσχοντες μπορεί να πνιγούν στον ύπνο τους ή να πάθουν πνευμονίες από εισρόφηση. Επειδή υποσιτίζονται χάνουν βάρος και σε προχωρημένα στάδια οι τροφές που παραμένουν στον θώρακα πιέζουν την καρδιά και προκαλούν αρρυθμίες και άλλα προβλήματα. Αυτά συμβαίνουν διότι ο μυς του οισοφάγου, στο σημείο όπου αυτός ενώνεται με το στομάχι, δεν χαλαρώνει και έτσι οι τροφές και το νερό παραμένουν στον οισοφάγο και επιστρέφουν πίσω με την μορφή ανάρροιας η οποία λανθασμένα μπορεί να εκληφθεί ως παλινδρόμησης. Η αχαλασία οισοφάγου προσβάλλει περίπου έναν άνθρωπο ανά 100.000 πληθυσμού ανά έτος. Με βάση αυτό το δεδομένο υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 100 - 120 νέοι ασθενείς ανά έτος και ότι ο συνολικός αριθμός των ασθενών ανέρχεται σε 1000 – 1200, χωρίς όμως να είναι επίσημα καταγεγραμμένοι. Τα παραπάνω ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Αχαλασίας και Άλλες Διαταραχές Κινητικότητας του Οισοφάγου (ΕΕΑΑΔΚΟ), ειδικός επεμβατικός γαστρεντερολόγος - ηπατολόγος, Νικόλαος Ελευθεριάδης.

Η διάγνωση της αχαλασίας

Η διάγνωση της αχαλασίας, της οποίας τα αίτια δεν είναι γνωστά και πιθανολογείται ότι οφείλεται σε μηχανισμούς αυτοάνοσου νοσήματος, είναι δύσκολη και μπορεί να διαφύγει από τους ειδικούς. Η διάγνωση, όπως ανέφερε ο κ. Ελευθεριάδης, "γίνεται με μία από τις τρεις μεθόδους: γαστροσκόπηση (εφόσον ο ενδοσκόπος υποπτευθεί τη νόσο), ακτινογραφία οισοφάγου και μανομετρία οισοφάγου.

"Στην πράξη καμία μέθοδος από μόνη της, δεν αρκεί για να κάνει τη διάγνωση της αχαλασίας, αν και η σύγχρονη υψηλής ευκρίνειας μανομετρία οισοφάγου εφόσον γίνει σωστά και από έμπειρο, εκπαιδευμένο στη μέθοδο ιατρό, τεκμηριώνει τη διάγνωση και καθορίζει το τύπο της αχαλασίας. Υπάρχουν 3 κύριοι τύποι και αρκετοί αταξινόμητοι" πρόσθεσε ο κ. Ελευθεριάδης.

Οι θεραπευτικές επιλογές

Ο ασθενής με αχαλασία πρακτικά έχει τρεις θεραπευτικές αγωγές. Η μία είναι η διαστολή με μπαλόνι, η δεύτερη είναι η χειρουργική ή λαπαροσκοπική μυοτομή κατά Heller και η τρίτη και πλέον σύγχρονη, η οποία εφαρμόζεται την τελευταία δεκαετία, είναι η ενδοσκοπική μυοτομή - μέθοδος POEM.

Όπως ανέφερε ο κ. Ελευθεριάδης, στις επιπλοκές της θεραπείας διαστολής με μπαλόνι είναι η διάτρηση. Η πιθανότητα διάτρησης, ακόμη και τα "καλύτερα χέρια" είναι 3-4%, ενώ η θνητότητα σε περίπτωση διάτρησης είναι έως 1. Αποτυχίες και σοβαρές επιπλοκές υπάρχουν και με την εφαρμογή της μεθόδου Heller, είτε επειδή είναι ανεπαρκής, είτε λόγω αδυναμίας ολοκλήρωσης της μυοτομής, ή βαριάς παλινδρόμησης, ή στενώσεων από αντιπαλινδρομικές επεμβάσεις μετά από Heller, ή γαστροπηξία προκειμένου οι χειρουργοί να στηρίξουν τον οισοφάγο, διαφυγές κλπ. Η ενδοσκοπική μυοτομή - μέθοδος POEM, όπως ανέφερε ο κ. Ελευθεριάδης είναι μια σύγχρονη, μακροχρόνια θεραπεία της αχαλασίας του οισοφάγου. Εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια μιας γαστροσκόποπησης, είναι σχετικά ανώδυνη και αναίμακτη με μικρό χρόνο νοσηλείας, δεν αφήνει ουλή και ο χρόνος ανάρρωσης είναι σύντομος, ενώ ο ασθενής μπορεί να επανέλθει εντός λίγων ημερών στις δραστηριότητές του. Ωστόσο, η δαπάνη επέμβασης με μέθοδο POEM δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.

"Η μέθοδος POEM εφαρμόζεται και στην Ελλάδα ήδη από το 2013, σε επίπεδο ρουτίνας με μία μόλις ημέρα νοσηλείας στα πλαίσια μιας γαστροσκόπησης και έχει να δείξει μόνο επιτυχίες, όχι μόνο σε απλές αλλά ακόμη και σε βαριές περιπτώσεις αχαλασίας οισοφάγου, εκεί όπου όλες οι άλλες μέθοδοι απέτυχαν ή αντενδείκνυνται. Ήδη έχει κλείσει μία περίοδο παρακολούθησης 6 έτη και μόνο με επιτυχίες. Οι δεκάδες ασθενείς που υποβλήθηκαν σε POEM είναι καλά στην υγεία τους και η ζωή τους επανήλθε στο φυσιολογικό" πρόσθεσε ο κ. Ελευθεριάδης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα