Καρκίνος: Τι να προσέχουν στη διατροφή τους οι ασθενείς

Καρκίνος: Τι να προσέχουν στη διατροφή τους οι ασθενείς

Μία αμερικανίδα ειδικός παρέχει μερικές συμβουλές για καλύτερη διατροφή κατά την θεραπεία για τον καρκίνο.

Ο καρκίνος είναι δύσκολη ασθένεια και όταν ένας ασθενής κάνει θεραπεία γι' αυτόν, το τελευταίο που χρειάζεται είναι ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής. Ωστόσο είναι σημαντικό να τρέφεται όσο καλύτερα μπορεί, ώστε να έχει δυνάμεις για να κάνει τη θεραπεία του.

Όπως εξηγεί η Dr. Lindsay Malone, διατροφολόγος στην Cleveland Clinic, οι κύριοι στόχοι της διατροφής κατά τη θεραπεία για τον καρκίνο είναι:

* Η καλή ενυδάτωση του ασθενούς (κυρίως από υγρά χωρίς καφεΐνη)

* Η πρόσληψη αρκετών θερμίδων (ενέργειας) και θρεπτικών συστατικών από τις τροφές

* Η πρόσληψη αρκετών πρωτεϊνών για να διατηρήσει ο ασθενής τον άπαχο μυϊκό ιστό του.

«Κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και κάτι που αποδίδει σε έναν, μπορεί να μην είναι κατάλληλο για άλλους», τονίζει. «Επιπλέον, ο καρκίνος δεν είναι μία ασθένεια αλλά πολλές και διαφορετικές».

Πολλές και διαφορετικές είναι και οι θεραπείες γι’ αυτόν, συνεχίζει η Dr. Malone. «Το ίδιο και οι παρενέργειές τους. Έτσι λοιπόν πρέπει να προσαρμόζουμε κατάλληλα την διατροφή. Άλλη διατροφή, π.χ., θα συστήσουμε σε έναν ασθενή με πρόβλημα κατάποσης και άλλη σε έναν ασθενή με ανορεξία», εξηγεί.

Σε όλους τους ασθενείς, όμως, ο κύριος στόχος είναι να μπορούν να τρώνε αρκετά και να προσλαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

Ο κορμός της διατροφής

Εάν δεν έχετε παρενέργειες από την θεραπεία που περιορίζουν την ικανότητά σας να τρώτε ή/και να πέπτετε τις τροφές, καλό είναι να ακολουθήσετε μία υγιεινή διατροφή που θα περιέχει:

* Φρούτα και λαχανικά

* Δημητριακά ολικής αλέσεως

* Φασόλια

* Υγιεινά λιπαρά

* Άπαχες πρωτεΐνες

Οι εύπεπτες επιλογές

Εάν ο καρκίνος και οι θεραπείες του σας προκαλούν παρενέργειες όπως κόπωση και πεπτικά προβλήματα, καλό είναι να επιλέγετε εύπεπτες τροφές.

Οι τροφές αυτές δεν είναι τα πρόχειρα φαγητά ούτε τα γλυκά. Είναι τρόφιμα που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη προετοιμασία, ενώ ταυτοχρόνως είναι «φιλικά» προς το στομάχι σας.

Παραδείγματα τέτοιων τροφίμων είναι:

*  Φρέσκα φρούτα. Οι καλύτερες επιλογές είναι φρούτα πλούσια σε νερό και εύκολα στην κατανάλωση. Προτιμήστε πεπόνι, μούρα, ανανά, μπανάνες, αχλάδια και όλα τα φρούτα κονσέρβας (σε φυσικό χυμό και όχι σε σιρόπι).

* Γιαούρτια. Κάνουν καλό στην πέψη. Να προτιμάτε όποιο γιαούρτι σας αρέσει, κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη. Μπορείτε να προσθέτετε μούρα, κανέλα ή/και ψιλοκομμένα αμύγδαλα για γεύση.

* Κρύα ή ζεστά δημητριακά. Ένα πιάτο χυλός βρώμης και το πλιγούρι βρώμης είναι καλές ζεστές επιλογές. Αν προτιμάτε κάτι κρύο, το καστανό ρύζι και τα δημητριακά σίτου ολικής αλέσεως με λίγο γάλα είναι καλές επιλογές. Αν αντιμετωπίζετε πεπτικά προβλήματα, τα δημητριακά με βάση το ρύζι είναι κατάλληλα για εσάς.

* Δημητριακά ολικής αλέσεως. Αν μπορείτε να τρώτε φυτικές ίνες, να προτιμάτε τα ψωμιά ή/και τα κράκερ ολικής άλεσης. Βεβαιωθείτε μόνο ότι αναγράφουν «100% ολικής άλεσης». Οι φυτικές ίνες βελτιώνουν την υγεία του εντέρου και γενικότερα του πεπτικού.

* Πρωτεΐνες. Να προτιμάτε το φρέσκο, μη επεξεργασμένο κρέας, πουλερικό και ψάρι. Κοτόπουλο, τόνος και άπαχο μοσχάρι είναι καλές επιλογές για σούπες, σαλάτες ή βραστά φαγητά. Μία άλλη καλή επιλογή, εφ’ όσον δεν αντιμετωπίζετε πεπτικά προβλήματα, είναι το τυρί.

* Αυγά. Να τρώτε μόνο καλομαγειρεμένα αυγά (σφιχτά, ομελέτα ή στραπατσάδα). Τα ωμά αυγά δεν είναι ασφαλή, ούτε σε smoothie.

Συμβουλές για ασφάλεια

Η προετοιμασία και το μαγείρεμα του φαγητού είναι πολύ σημαντική. Ο καρκίνος και οι θεραπείες του εξασθενούν το ανοσοποιητικό, επομένως πρέπει να τηρείτε όλους τους κανόνες ασφαλείας κατά το μαγείρεμα, τονίζει Dr.  Malone. Και συνιστά τα εξής:

* Να μαγειρεύετε πολύ καλά το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα αυγά.

* Να πλένετε καλά σε τρεχούμενο νερό τα φρούτα και τα λαχανικά.

* Να σαπουνίζετε καλά τα χέρια σας και όλες τις επιφάνειες, τα εργαλεία και τα σκεύη στα οποία βάζετε ωμό φαγητό.

* Αν τρώτε εκτός σπιτιού, να επιλέγετε προσεκτικά το εστιατόριο όπου θα πάτε. Πρέπει να φροντίζει τους κανόνες υγιεινής και αυτό να είναι εμφανές σε όλους τους χώρους και στο προσωπικό.

Πηγή: iatropedia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα