Γρίπη: 21 νεκροί σε δέκα μέρες. Σε ετοιμότητα ΚΕΕΛΠΝΟ και νοσοκομεία

Σταθερά αυξημένη δραστηριότητα παρουσιάζει η γρίπη στην Ελλάδα σε όλες τις ηλικίες, κάτω τους ενός έτους και μέχρι 90 ετών και το στέλεχος της γρίπης που ως επί το πλείστον απομονώνεται εργαστηριακά, είναι το ΑΗ1Ν1 pdm09. Το στέλεχος Η1Ν1 εμπεριέχεται στο εμβόλιο που κυκλοφορεί, αλλά δυστυχώς η πλειονότητα των ασθενών που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου δεν έχει εμβολιαστεί.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των περιστατικών και οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) καλούν τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να αναζητούν έγκαιρα ιατρική βοήθεια, όταν τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά. Επισημαίνουν ότι η χρήση αντιικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται μετά από ιατρική εκτίμηση.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 39 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης, το τελευταίο θύμα ήταν βρέφος κάτω των 12 μηνών με υποκείμενο νόσημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ τις τελευταίες δέκα ημέρες καταγράφηκαν 21 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συνολικά νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 165 άτομα. Εννέα παιδιά εισήχθησαν σε ΜΕΘ και τα περισσότερα ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστα.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο, φέτος τα ποσοστά εμβολιασμού ήταν καλύτερα από πέρυσι τόσο στην κοινότητα όσο και στους επαγγελματίες υγείας, αλλά μακριά από τον στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που συνιστά τον εμβολιασμό του 75% των ανθρώπων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Έχουν εισαχθεί 2.226.530 εμβόλια και έχουν εμβολιασθεί 1,7 εκατ. πολίτες, άνω των 60 ετών στην πλειονότητα τους. Το υπουργείο Υγείας προχωρά στην προμήθεια ακόμη 50.000 εμβολίων, είπε ο κ. Μπασκόζος σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι ακόμα και τώρα μπορεί κάποιος που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστεί. Ο κ. Μπασκόζος είπε επίσης, ότι τα νοσοκομεία βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά περιστατικά, τονίζοντας ότι σήμερα ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ που λειτουργούν είναι ο μεγαλύτερος. Ανέφερε ότι το 2011 λειτουργούσαν 540 κρεβάτια ΜΕΘ και 154 ήταν κλειστά, το 2014, 475 ήταν ανοιχτά και 103 κλειστά και σήμερα έχουμε 552 κρεβάτια ΜΕΘ σε λειτουργία και 63 κλειστά.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την Πέμπτη (07/02/2019) στο ΚΕΕΛΠΝΟ, επισημάνθηκε ότι το πιο αποτελεσματικό όπλο για την πρόληψη της γρίπης είναι ο εμβολιασμός και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων (άτομα 60 ετών και άνω, εγκυμοσύνη, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα). Σημαντική είναι η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας & χρήσης αντι-ιικών μετά από ιατρική εκτίμηση σε ασθενείς που α) ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και β) σε περιπτώσεις σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ή/και εμφάνισης επιπλοκών.

Αν και το ποσοστό εμβολιασμών στον γενικό πληθυσμό αυξήθηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ωστόσο παρατηρείται χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στις έγκυες, στις λεχωϊδες, στις θηλάζουσες, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη επίμονων προσπαθειών για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης αυτού του πληθυσμού.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας τόνισε ότι όσον αφορά στην επάρκεια των εμβολίων έχει γίνει το καλύτερο δυνατό και υπάρχει επάρκεια αντι-ικών φαρμάκων. Τέλος, τονίστηκε ότι έχει αυξηθεί η αποδοχή του εμβολίου από τον κόσμο που αντιλαμβάνεται ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της γρίπης είναι ο εμβολιασμός.

Οι δηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ:

- Το πιο αποτελεσματικό όπλο για την πρόληψη της γρίπης, είναι ο εμβολιασμός και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων (άτομα 60 ετών και άνω, εγκυμοσύνη, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) αλλά και των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα. Θεωρείται ασφαλής και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Από το υπουργείο Υγείας έχουν διατεθεί δωρεάν αντιγριπικά εμβόλια στα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ.

- Σημαντική είναι η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και χρήσης αντι-ιικών μετά από ιατρική εκτίμηση σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και σε περιπτώσεις σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ή/και εμφάνισης επιπλοκών. Πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

- Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).

- Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.

Ειδική αναφορά γίνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ στα σχολεία, όπου πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους μαθητές. Αυτά είναι

- καλός και συχνός αερισμός των αιθουσών

- τακτικό πλύσιμο χεριών

- βήχας και φτέρνισμα σε χαρτομάντιλο ή την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα

- όσοι νοσούν επιβάλλεται να μένουν στο σπίτι.

Δεν συνιστάται το κλείσιμο των σχολείων, καθώς έχει δειχθεί ότι δεν συμβάλλει στη μείωση της εξάπλωσης του ιού. Το μέτρο θα μπορούσε να έχει θέση -μόνο- υπό πολύ ειδικές συνθήκες σε περίπτωση πανδημίας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα