Γιατί δεν πρέπει να τρώμε χιόνι

Γιατί δεν πρέπει να τρώμε χιόνι

Τις τελευταίες ημέρες ο χιονιάς επελαύνει στην χώρα, ενώ από χτες χιονίζει και στην Αθήνα. Μικροί και μεγάλοι βγαίνουν έξω και παίζουν με το χιόνι. Πολλές φορές όμως ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά ακουμπάνε το χιόνι στο στόμα τους και το τρώνε; Είναι αυτό άραγε καλό για την υγεία;Μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Science: Processes & Impacts, αναφέρει πως δεν πρέπει να τρώμε σε καμία περίπτωση το χιόνι το οποίο εμπεριέχει μέσα του τοξικά στοιχεία από τα καυσαέρια. Η έρευνα τονίζει πως αν κάποιος φάει το χιόνι τρώει μαζί του πολλά τοξικά μικροσκοπικά σωματίδια τα οποία έχει απορροφήσει από την ατμόσφαιρα.

Το χιόνι δρα ως ένα είδος “απορροφητικού υλικού” για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τα τοξικά σωματίδια. Όπως σημειώνει η έρευνα η ατμοσφαιρική ρύπανση "δολοφονεί" περίπου 3,3 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο παγκοσμίως από την εισπνοή τοξικών πτητικών σωματιδίων, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Στο χιόνι σύμφωνα με την έρευνα εμπεριέχονται εκτός από τον οργανικό άνθρακα, και το βενζόλιο, το τολουόλιο, το αιθυλοβενζόλιο και το ξυλόλιο. Προφανώς και όταν λιώνουν τα χιόνια οι ρύποι αυτοί η διοχετεύονται στο νερό είτε ξανά φεύγουν στην ατμόσφαιρα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι έτοιμος να κυκλοφορήσει μια επιστημονική έκθεση σχετικά με το πόσοι άνθρωποι έχουν πεθάνει πρόσφατα από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Οργανισμός θα προβεί σε ανακοίνωση “έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία” σχετικά με το φαινόμενο αυτό.

Ως εκ τούτου, το να γνωρίζετε για τους ρύπους στην ατμόσφαιρα της περιοχής που κατοικείτε είναι σημαντικό. Πρέπει να έχετε πάντοτε στο νου σας ότι η βροχή και το χιόνι απορροφούν με την κάθοδό τους προς το έδαφος πολλά επικίνδυνα μικροσωματίδια. Αυτός είναι και ο λόγος, άλλωστε, που η ατμόσφαιρα “καθαρίζει” μετά από βροχή ή/και χιονόπτωση. Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά, αποφάσισε να ερευνήσει τη δυνατότητα του χιονιού να απορροφάει αυτές τις ρύπων.

 

 enikos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα