Τα μοναδικά οφέλη του καφέ για το συκώτι

Εξαιρετικά νέα για τους λάτρεις του καφέ!

Πιθανότατα ο καφές είναι ήδη κομμάτι της καθημερινότητάς σου, αφού μάλλον συνηθίζεις να ξεκινάς τη μέρα σου μ’ αυτόν ή είναι η «σανίδα σωτηρίας» σου όταν νιώθεις τις δυνάμεις σου να σε εγκαταλείπουν.

Πόσα γνωρίζεις όμως για τα οφέλη που έχει στην υγεία σου;

Ο ρόλος του καφέ στην υγεία είναι ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα που απασχολούν τους επιστήμονες και στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόσημο φαίνεται να είναι θετικό, αφού τα οφέλη του είναι αποδεδειγμένα για την καρδιά, τα νεφρά αλλά και τον εγκέφαλο.

Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα έρχονται να επισημάνουν την ευεργετική επίδραση του καφέ για το συκώτι, αφού διαπιστώθηκε ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαφόρων παθήσεων έως και κατά 70%

Σε στρογγυλή τράπεζα που πραγματοποιήθηκε στη Βασιλική Εταιρεία Ιατρικής στο Λονδίνο, παρουσία ιατρών, ακαδημαϊκών και εκπροσώπων συλλόγων από επτά ευρωπαϊκές χώρες, συζητήθηκαν τα τελευταία επιστημονικά νέα σχετικά με την επίδραση του καφέ στο συκώτι.

Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ειδικοί είναι ότι η τακτική κατανάλωση καφέ συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο διαφόρων παθήσεων στο συκώτι, όπως ο καρκίνος και η κίρρωση.

Συγκεκριμένα:

- Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με 40% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου στο συκώτι.

- Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με 25-70% μικρότερο κίνδυνο κίρρωσης.

- Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδους νόσου (NAFLD).

- Η μικρή κατανάλωση καφέ συνδέεται με 25-60% και η μεγάλη κατανάλωση καφέ με έως και 65% μικρότερο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων στο συκώτι γενικότερα.

«Οι παθήσεις που εμφανίζει το συκώτι θεωρούνται “σιωπηλός δολοφόνος”, αφού δεν προκαλούν εμφανή συμπτώματα μέχρι να προχωρήσουν αρκετά» αναφέρει η Τζούντι Ρις από το Βρετανικό Ίδρυμα για το Συκώτι και προσθέτει: «Ο καφές είναι ένα μέσο εύκολα προσβάσιμο από όλους και η τακτική κατανάλωση μπορεί να κάνει τη διαφορά στην πρόληψη –ή και στην αναχαίτιση σε ορισμένες περιπτώσεις– των παθήσεων που πλήττουν το συκώτι. Είναι μια καθημερινή συνήθεια που μπορεί εύκολα να υιοθετήσει κάποιος».

Οι ακριβείς μηχανισμοί επίδρασης του καφέ στο συκώτι δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως, ωστόσο η δημοφιλέστερη θεωρία σχετίζεται με την περιεκτικότητα του καφέ σε καφεΐνη. Συγκεκριμένα, μια ουσία που ονομάζεται παραξανθίνη, η οποία παράγεται κατά τη διάσπαση της καφεΐνης στον οργανισμό, έχει διαπιστωθεί ότι επιβραδύνει την ανάπτυξη των συνδετικών ιστών, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της κίρρωσης, του καρκίνου ή άλλων αλλοιώσεων στο συκώτι. Ευεργετική επίδραση στο συκώτι θεωρείται πως έχουν επίσης οι ουσίες καχεόλη και καφεστόλη του καφέ, οι οποίες έχουν αντικαρκινική δράση.

Όσο για την ποσότητα καφέ που θεωρείται ευεργετική, ο Γκρέμε Αλεξάντερ, καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, σύμβουλος για το Βρετανικό Ίδρυμα για το Συκώτι και προεδρεύων στη στρογγυλή τράπεζα, αναφέρει ότι «η μέτρια κατανάλωση καφέ που αντιστοιχεί σε τρία έως πέντε φλιτζάνια την ημέρα έχει ευεργετική επίδραση στο συκώτι».

Medical News Today

 

onmed

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα