Σημάδια εγκυμοσύνης: Τι θα νιώσετε τον πρώτο καιρό

Έχετε άγχος για το αν είστε έγκυος, ή όχι; Είτε η πολυπόθητη -για εσάς- απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι “ναι”, είτε είναι “όχι”, η πιο άμεση απόδειξη είναι το τεστ εγκυμοσύνης.

Αλλά, πολλά σημάδια εγκυμοσύνης προηγούνται κατά πολύ το πιο κλασικό απ' όλα, την απώλεια της περιόδου. Γνωρίστε, λοιπόν ποια είναι τα σημάδια εγκυμοσύνης από τα πρώτα στάδια και γιατί συμβαίνουν.

Κλασικά σημάδια εγκυμοσύνης

    Απώλεια περιόδου: Αν είστε σε ηλικία τεκνοποίησης και έχει περάσει μια εβδομάδα ή και περισσότερο χωρίς να έχει σας έχει η περίοδος τις ημέρες που περιμένετε, μπορεί να είστε έγκυος. Ωστόσο, αυτό το σύμπτωμα μπορεί να είναι παραπλανητικό, αν έχετε ακανόνιστο έμμηνο κύκλο.
    Ευαισθησία και πρήξιμο στο στήθος: Αρκετά νωρίς στην εγκυμοσύνη, οι ορμονικές αλλαγές που συντελούνται στο σώμα μπορεί να κάνουν το στήθος σας πιο ευαίσθητο και ερεθισμένο. Η δυσφορία κατά πάσα πιθανότητα θα μειωθεί μετά από μερικές εβδομάδες, καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται σε αυτές στις ορμονικές αλλαγές.
    Ναυτία με, ή χωρίς, έμετο: Η πρωινή αδιαθεσία, η οποία μπορεί να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή της ημέρας, ή της νύχτας, συχνά αρχίζει έναν αφότου μείνετε έγκυος. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες νιώθουν ναυτία νωρίτερα και κάποιες δεν νιώθουν καθόλου! Αν και η ακριβής αιτία της ναυτίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι σαφής, οι ορμόνες της εγκυμοσύνης πιθανόν να παίζουν και εδώ σημαντικό ρόλο.
    Αυξημένη ούρηση: Είναι πολύ πιθανό να ουρείτε συχνότερα από το συνηθισμένο κάθε μέρα. Η ποσότητα του αίματος στο σώμα σας αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό κάνει τα νεφρά σας να “φιλτράρουν” επιπλέον υγρό, το οποίο καταλήγει στην ουροδόχο κύστη σας.
    Υπνηλία: Από όλα τα σημάδια εγκυμοσύνης, αυτό κατέχει πολύ υψηλή θέση. Κατά τη διάρκεια της πρόωρης εγκυμοσύνης, τα επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνης εκτοξεύονται. Αυτό είναι που θα σας κάνει να αισθανθείτε υπνηλία.

iatropedia

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ