Προσοχή στο μούδιασμα

Προσοχή στο μούδιασμα

Το μούδιασμα στα άκρα είναι κάτι που συμβαίνει συχνά σε πολύ κόσμο και παρά το γεγονός πως είναι ενοχλητικό, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που δεν ασχολούνται με τη διερεύνηση των αιτιών που το προκαλούν.

Οπως είναι γνωστό, τις περισσότερες φορές το μούδιασμα σχετίζεται με αυξημένη πίεση στα νεύρα ή στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τα νεύρα και δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Ωστόσο, οι γιατροί ενημερώνουν πως σε κάποιες περιπτώσεις δεν αποκλείεται να είναι σημάδι μιας σοβαρότερης πάθησης, ως εκ τούτου οφείλουμε να δώσουμε προσοχή. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι με πόνο στην πλάτη, οι διαβητικοί ή τα άτομα που χρησιμοποιούν δονούμενα εργαλεία είναι πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση μουδιάσματος στα άκρα. Το μούδιασμα δεν αποκλείεται να οφείλεται σε δισκοπάθεια ή σε άλλο πρόβλημα στην πλάτη, εξαιτίας του οποίου ασκείται πίεση σε κάποιο νεύρο που ξεκινάει από τη σπονδυλική στήλη. Επιπροσθέτως, ένα «παγιδευμένο» νεύρο στον αυχένα ή στον λαιμό μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

«Καρφίτσες» στο δέρμα

Οι «καρφίτσες» στο δέρμα των άκρων μπορεί να είναι επίσης ένδειξη διαβήτη, ο οποίος μπορεί να βλάψει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τα νεύρα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Ενας τραυματισμός μπορεί ακόμα να είναι η αιτία που μουδιάζετε χωρίς προφανή λόγο κι έτσι θα πρέπει να δώσετε προσοχή για τυχόν βλάβες στις νευρικές απολήξεις στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών.

Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν μούδιασμα στα άκρα. Στις πιο σοβαρές από αυτές περιλαμβάνονται το εγκεφαλικό επεισόδιο, η πολλαπλή σκλήρυνση, καθώς και οι όγκοι στον εγκέφαλο. Οι ασθένειες αυτές είναι σοβαρές, αλλά σχετικά σπάνιες και κατά κανόνα προκαλούν και άλλα συμπτώματα εκτός από μούδιασμα στα άκρα. Εντούτοις, υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες που μπορεί να σας «βελονιάσουν» τα άκρα. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι ένας από αυτούς, ενώ και η έλλειψη βιταμίνης Β12 έχει ως αποτέλεσμα βλάβες στα νεύρα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα