Σολομός: Ο βασιλιάς των ψαριών! Πλούσιος σε μέταλλα και βιταμίνες

Σολομός: Ο βασιλιάς των ψαριών! Πλούσιος σε μέταλλα και βιταμίνες

Αν υπήρχε ένα ψάρι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και αυτό ως "υπερ-τροφή”, την πρώτη θέση θα κέρδιζε επάξια ο σολομός. Ψητός ή καπνιστός, αποτελεί εξαιρετική πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Είναι πλούσιος σε μέταλλα και περιέχει βιταμίνες Α, D, B6 και Β12.

Ο σολομός είναι επίσης πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε, η οποία είναι σημαντική για τη νεότητα της επιδερμίδας λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής της δράσης.

Εντούτοις, εκεί που ο σολομός "κερδίζει στα σημεία” είναι τα ωμέγα 3 λιπαρά που περιέχει. Τα ω3 λιπαρά βοηθούν κυρίως τη λειτουργία της καρδιάς συμβάλλοντας στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, προστατεύοντας τις αρτηρίες από την αρτηριοσκλήρυνση και βοηθώντας στη μείωση της "κακής" χοληστερόλης και την αύξηση της "καλής. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει πως τα εν λόγω λιπαρά σχετίζονται με την προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου και την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη.

Επιπλέον, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η βιταμίνη D και το σελήνιο, μαζί βοηθούν την επιρροή αύξηση της ινσουλίνης,διευκολύνοντας έτσι την απορρόφηση της μείωσης της ζάχαρης και την επακόλουθη του επιπέδου σακχάρου στο αίμα. Μεταξύ άλλων τέλος, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τα αμινοξέα βοηθούν στην πρόληψη της εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, την ξηρότητα, την απώλεια όρασης και την κούραση των ματιών.

Πως να τον χρησιμοποιήσω

Οι επιλογές είναι πολλές:

- Ψήστε το σολομό στο φούρνο με σκόρδο και συνοδέψτε τον με μουστάρδα και λεμόνι. Είναι ένα γρήγορο πιάτο, που απαιτεί λίγο ψήσιμο

- Καπνιστό σε σάντουιτς, ιδανικά με μαύρο ψωμί, μαρούλι και τυρί κρέμα

- Σε σαλάτες λαχανικών ή ζυμαρικών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα