Θερίζει ο ιός του Δυτικού Νείλου: Δύο ακόμα θύματα. Οι επικίνδυνες περιοχές

 Δύο ακόμα θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν σε διάστημα μιας εβδομάδας στην Ελλάδα, σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε πέντε – όσοι ήταν και πέρυσι.

Όλα τα φετινά θύματα είναι άνω των 70 ετών.

Είκοσι-δύο ασθενείς παραμένουν νοσηλευόμενοι, εκ των οποίων οι επτά βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ιός του Δυτικού Νείλου: Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα της νόσου

Τα φετινά κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 77, δεκαεπτά περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αυξημένα κατά 60,4% σε σχέση με τα 48 που είχαν διαγνωστεί πέρυσι.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς, 62 τον αριθμό, έχουν παρουσιάσει συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ οι υπόλοιποι 15 εκδήλωσαν ηπιότερα προβλήματα, κυρίως πυρετό.

Συγκεκριμένα, από το σύνολο των περιστατικών που έχουν διαγνωστεί τα 62 παρουσίασαν συμπτώματα όπως μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση και τα 15 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με αποτελέσματα μελέτης, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό, που είτε είχαν ήπια συμπτώματα είτε ήταν ασυμπτωματικοί. Χθες, 22 ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον ιό νοσηλεύονταν. Επτά εξ αυτών σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Στην πλειονότητά τους οι ασθενείς, που έχουν εμφανίσει συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, είναι μεγάλης ηλικίας, ωστόσο σοβαρή λοίμωξη από τον ιό έχει καταγραφεί και σε παιδί 11 ετών.

Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των δήμων στους οποίους εκτιμάται με βάση την προέλευση των ασθενών ότι κυκλοφορούν μολυσμένα κουνούπια. Συνολικά, ο ιός έχει κάνει «την εμφάνισή του» σε 33 δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων και στον Δήμο Αθηναίων, και συγκεκριμένα στο 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα το οποίο περιλαμβάνει Παγκράτι, Ζάππειο, Μετς, Παναθηναϊκό Στάδιο, Νέο Κόσμο, Αγιο Αρτέμιο, Προφήτη Ηλία, Γούβα. Εκτός Αττικής, στην οποία έχουν καταγραφεί και τα περισσότερα κρούσματα, ο ιός έχει εμφανιστεί και σε αρκετούς οικισμούς στις περιφερειακές ενότητες Βοιωτίας, Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Εύβοιας, Ημαθίας, Πέλλας, Κορινθίας, Κιλκίς και Ρεθύμνου.

Ποιες είναι οι επικίνδυνες περιοχές

Περίπου το ένα τρίτο των κρουσμάτων έχει διαπιστωθεί στην δυτική Αττική, με 14 ασθενείς στα Μέγαρα, 10 στην Ελευσίνα και δύο στον Ασπρόπυργο.

Εκτός Αττικής, 10 κρούσματα έχουν παρατηρηθεί στην Θεσσαλονίκη, με πέντε εξ αυτών εντοπίζονται στην περιοχή Κορδελιού - Ευόσμου.

Καταπολέμηση

Οι ειδικοί επιστήμονες υπενθυμίζουν την ανάγκη έγκαιρης εφαρμογής κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών από τις Περιφέρειες και τους δήμους και τη λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια από τους πολίτες (χρήση εντομοαπωθητικών, απομάκρυνση στάσιμων υδάτων από σπίτια και αυλές). Εν τω μεταξύ, για τις ενέργειές της σχετικά με την καταπολέμηση των κουνουπιών ενημερώνει με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής. Οπως αναφέρει, η Περιφέρεια υλοποιεί πρόγραμμα κουνουποκτονιών, με ψεκασμούς από εδάφους και αέρος, οι οποίοι διενεργούνται από τον Μάρτιο ώς τον Νοέμβριο σε οικολογικά προστατευόμενες περιοχές και σε περιαστικές εστίες ανάπτυξης (ρέματα, εκβολές αγωγών ομβρίων, άλση, φυσικά συστήματα και υγρότοποι). Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 8 κύκλοι-εφαρμογές στις επιλεχθείσες περιοχές, ενώ στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, Πειραιά και Νήσων έχουν διενεργηθεί 9 κύκλοι.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα