Οι καλύτερες τροφές για να καταπολεμήσεις τον καύσωνα

Οι καλύτερες τροφές για να καταπολεμήσεις τον καύσωνα

 Αν όταν ήμασταν μικροί, οι γονείς μας ήξεραν πως ορισμένες τροφές προστατεύουν από τον ήλιο, δεν θα μας κυνηγούσαν μόνο με το καπέλο και το αντηλιακό στο χέρι, αλλά και με ένα τάπερ. Αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, λιπαρά οξέα και υγρά είναι πλέον ο σύμμαχός μας στην προστασία από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου.

Αντιοξειδωτικές ουσίες:
Βιταμίνες, όπως η Α, η C και η E, σε συνδυασμό με κάποιες αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή, έχουν την ικανότητα να προστατέψουν την επιδερμίδα από τον ήλιο, δεσμεύοντας τις ελεύθερες ρίζες και εξουδετερώνοντάς τις. Τις ουσίες αυτές μπορούμε να τις βρούμε σε ζωικά προϊόντα, όπως τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και το συκώτι, αλλά και σε πλήθος φυτικών, όπως τα εσπεριδοειδή, τα σταφύλια, οι φράουλες, τα ακτινίδια, τα μούρα και πολλά λαχανικά, όπως το μαρούλι, το σπανάκι, το μόβ λάχανο και οι ντομάτες. Επιπλέον, μπορούμε να τις συναντήσουμε και σε πολλές λιπαρές τροφές, όπως το ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο, το σουσάμι, το ταχίνι, τα καρύδια και τα αμύγδαλα. Ένας από τους πιο απολαυστικούς ωστόσο τρόπους να βάλεις στη διατροφή σου τροφές με αντιοξειδωτικές ουσίες είναι το κόκκινο κρασί, η μπίρα, το πράσινο τσάι και η μαύρη σοκολάτα.

Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα:
Εξίσου ισχυρή προστασία παρέχουν όμως και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, καθώς ρυθμίζουν τη συνεργασία των κυττάρων, τη λειτουργικότητα των κυτταρικών μεμβρανών και τη βιοσύνθεση των λιπιδίων της κεράτινης στιβάδας του δέρματος. Τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά τα βρίσκουμε στα λιπαρά ψάρια και κυρίως στο σολομό, το σκουμπρί, τον κολιό και την τσιπούρα, τα άγρια χόρτα, τους ξηρούς καρπούς και κυρίως στα καρύδια, τα φιστίκια και τα αμύγδαλα.

Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό:
Ως γνωστόν, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών το καλοκαίρι ο οργανισμός μας αφυδατώνεται. Είναι λοιπόν καίριας σημασίας να συμπεριλάβουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο περισσότερα υγρά απ’ ό,τι συνήθως, είτε πίνοντας πολύ νερό και φυσικούς χυμούς, είτε καταναλώνοντας ολόκληρα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

olivemagazine

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα